Boek ons

Omspiegelen

15-06-2015

Wat is omspiegelen? Het is in principe heel eenvoudig, het is een soort spiegelen-plus. Extra spiegelen. Een tandje erbij dus. Niet simpelweg het gedrag van de ander spiegelen, maar het extra spiegelen. Dus in het geval van omspiegelchirurgie is de chirurg nog banger dan de patiënt. Jij laat nog veel meer sokken slingeren dan jouw partner. Je gedraagt je nog een stuk lakser dan je puberzoon. Je bent nog meer gedemotiveerd dan je collega.

Met het onderwerp omspiegelen zijn we bij de hogere school van het spiegelen gekomen. Het kan een sterk provocatief karakter hebben. Het is dan ook niet makkelijk. Als je de verkeerde toon of houding kiest, zal het niet werken. Dan wordt het cynisch of sceptisch.

Leidt omspiegelen altijd tot pais, vrede en eeuwig geluk? Nee. Ook hier geldt, net als bij spiegelen, dat het probleem in sommige gevallen zelfs groter wordt dan het ooit was. Maar de relatie tussen jou en de ander is gelijkwaardiger, respectvoller en oprechter dan ooit tevoren. Het centrale doel van omspiegelen is niet om de ander te veranderen, maar om ongezonde relatiepatronen te doorbreken. Soms is zon ongezond patroon voor de ander namelijk zeer voordelig. Wie zegt dat misbruik maken van de goedgelovigheid van anderen niet aangenaam, lekker, gezellig, prettig of uiterst comfortabel kan voelen? Dergelijke patronen omspiegelen, pootje haken of kantelen wil nog weleens gepaard gaan met de nodige weerstand. En zelfs als dat wonderwel lukt, heeft de ander helaas, daar kunnen we nou eenmaal niets aan doen altijd de vrijheid een nieuw en gewillig slachtoffer te vinden om precies hetzelfde ongezonde patroon opnieuw mee aan te gaan. Het goede nieuws is echter dat het wél een garantie betekent voor het beëindigen van een bestaand, ongezond patroon. Linksom of rechtsom, met of zonder de ander.

Hoe kunnen we relaties met andere mensen omspiegelen? De clou zit 'm vooral in het herkennen van situaties waarin de ander zijn of haar last op jou overhevelt. Omspiegelen begint simpelweg met het besluit dat jij die last niet meer wilt dragen. Elkaar helpen, begrijpen en ondersteunen is fijn, maar laat daar waar dat kan ieder vooral zijn eigen last dragen. Als je dat besluit eenmaal genomen hebt, ben je al halverwege.

OmspiegelenDe tekst en illustratie komen uit Berthold Gunsters boek: Ik ben oké, jij bent een sukkel.

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Berthold Gunster
15-06-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.