zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Omdenken door Julius Caesar

15-08-2019

Kijk. Wij noemen het sinds 2008 omdenken. Maar denken in termen van mogelijkheden bestaat natuurlijk al veel langer. En sommige mensen zijn nou eenmaal heel erg goed in problemen naar hun hand zetten en er hun voordeel mee doen. In het boek Creative Blindness van Dave Trott kwamen we bijvoorbeeld onderstaand verhaal tegen over een briljante actie van Julius Caesar.

Omdenken Door Julius Caesar Kleiner
Hij moet wel heel speciaal en ongelooflijk belangrijk zijn!

Losgeld

Caesar was nog maar 23 en nog helemaal niet machtig toen hij op een dag gevangen genomen werd door Siciliaanse piraten. Ze vroegen om losgeld: 20 talenten zilver. Voor de duidelijkheid: ook al klinkt dat als een deelnemer aan The Voice, een talent zilver was waar ze toentertijd mee betaalden. Omgerekend is 20 talenten ongeveer 620 kilo zilver. Zou nu ongeveer $600.000 waard zijn. Maar Caesar vond dat maar belachelijk. Veel te goedkoop! Hij eiste dat ze zijn losgeld zouden verhogen naar 50 talenten zilver. Omgerekend $1,5 miljoen.

De piraten waren een beetje in de war van deze eis. Normaal gesproken probeerden hun gevangen zo goedkoop mogelijk vrij te komen. Ze hadden geen idee wat deze vreemde man van plan was. Maar ze gingen akkoord. Want ja, als je meer kunt verdienen, waarom niet? Dus stuurden ze Caesars mannen terug naar Rome om het losgeld te verzamelen.

En toen gebeurde het: ineens werd Caesar in Rome ontzettend beroemd. Er was nog nooit zoveel losgeld voor iemand gevraagd! Hij moet wel heel speciaal en ongelooflijk belangrijk zijn, als de piraten zoveel geld voor hem willen hebben.

En zo zette Julius Caesar zichzelf in politiek opzicht op de kaart.

Bron: Creative Blindness

Nelleke Poorthuis
15-08-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Als je verliest, verlies dan niet de les.