Boek ons

Niet-rokers krijgen extra vrij

18-12-2017 4 minuten leestijd

Het bedrijf van een vriendin van mij wil graag dat haar collega’s uitklokken als ze een sigaretje gaan roken. Het gaat immers van hun nuttige werktijd af. Zo zijn de rokende collega’s ongeveer 10 à 15 minuten kwijt bij elke sigaret, gemiddeld. Na een kleine opstanding van de rokers met als boodschap ‘als je me hiervoor uitklokt, waarom dan niet ook voor een wc-bezoek’, heeft de directie besloten inderdaad alle medewerkers voor elke – letterlijke – poep en scheet uit te klokken. Lunchpauzes, korte gesprekken, de benen strekken, alles ging van je gewerkte tijd af. Een mooi voorbeeld van een ongewenst sneeuwbaleffect. Maar dat kan anders! 

Gezondheid belonen

Het is een beetje ver van ons vandaan en de werkcultuur is er heel anders, maar daardoor niet minder een goed idee. Dus ga even met me mee naar Japan. Piala Inc, een bedrijf in Tokio, heeft besloten om de niet-rokende medewerkers van hun bedrijf zes vrije dagen extra per jaar te geven. Ja, zes vrije dagen. Dat zijn zes extra dagen lekker uitslapen, je vakantie op de Bahama’s verlengen, wandelen met je hond, katten aaien, uitwaaien op het strand, achter je kinderen aanrennen of helemaal niks doen. En waarom? Omdat je niet rookt. Nou, als dat geen reden is om acuut te stoppen, weet ik het ook niet meer!

One of our non-smoking staff put a message in the company suggestion box earlier in the year saying that smoking breaks were causing problems. Our CEO saw the comment and agreed, so we are giving nonsmokers some extra time off to compensate.
Hirotaka Matsushima

Compensatie

Volgens de CEO van het Japanse bedrijf namen rokers ook ruim 15 minuten rookpauze, omdat het gebouw zó groot is dat het lang duurde voor ze überhaupt buiten waren. Nu zit het woord al in de naam, die mensen nemen natuurlijk ook gewoon even pauze. Rustig lopen, hallo zeggen tegen de mensen in de lift, je moeder even bellen, je kent het wel. Dingen die je ook kan doen in die zes extra vrije dagen! Het bedrijf had namelijk berekend dat het ongeveer op zoveel dagen vrij zal uitkomen per jaar. Dat betekent dus dat werkende rokers rond de zes volle werkdagen per jaar roken. Best heftig voor je longen.

Belonen is beter dan straffen

In plaats van de rokende werknemers te straffen, dus bijvoorbeeld door ze te laten uitklokken, besloot de CEO te kijken naar wat er eigenlijk speelde in het bedrijf. De niet-rokers waren namelijk jaloers op de semi-goedgekeurde vrije tijd van de rokers. Die vijftien minuten roken, besteden de niet-rokers namelijk aan werken. Sinds september van dit jaar is de regeling ingegaan en al meer dan dertig van de honderdtwintig werknemers hebben de vrije dagen opgenomen. En dat niet alleen, die vrije dagen lonkten zo dat de hoeveelheid rokers in het bedrijf aanzienlijk aan het afnemen is!

De gezonde werknemer belonen, stimuleerde de rest van de werknemers dus hun voorbeeld over te nemen.

Met dank aan Nancy Kombrink voor de tip! 

Bronnen: Bored Panda en Telegraph

Jeroen Callaars
18-12-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Vooruit is niet altijd rechtdoor.