Boek ons

Neem het heft in eigen hand

06-09-2018

Voor mensen die niet wit zijn is het soms frustrerend dat ze zichzelf niet terugzien in de media. De 21-jarige Jevh Maravilla viel dit bijvoorbeeld op in het restaurant van McDonalds in het Amerikaanse Houston waar hij met vrienden zat te eten. De muren hingen vol met reclameposters van vrolijke mensen, maar er zat geen enkele Aziaat bij. Dus nam hij het heft in eigen hand.

Als ik zoiets kleins als dit doe, kan het misschien al een verschil maken.
Jevh Maravilla

Het verschil maken

Als je zoiets opmerkt, kun je twee dingen doen. Iets of niets. Dat klinkt een beetje lullig, maar vaak komt het daar wel op neer. Jevh is niet het type dat gaat zeuren of mopperen, maar hij besloot er gewoon iets aan te doen. Actie. Hup. Zoals hij het zelf verwoordt: "De film Crazy Rich Asians inspireerde mij. Als ik zoiets kleins als dit doe, kan het misschien al een verschil maken." Dus verzamelde hij een groepje vrienden en ging aan de slag.

Gephotoshopte frietjes

Gewapend met een McDonalds hamburger en een portie frietjes lieten ze een foto maken die precies bij de huisstijl van McDonalds past. De frietjes waren amper te zien, dus die werden er zelfs in gephotoshopt. Ze lieten de foto op groot formaat afdrukken en bedachten vervolgens een slim plan om het gigantische ding ook daadwerkelijk aan de muur te krijgen. Jevh verkleedde zich als een medewerker van McDonalds, inclusief badge met daarop de functietitel regional interior coordinator. En wat denk je? Geen haan die er naar kraaide toen Jevh samen met zijn vrienden met trillende handjes de poster aan de muur hing.

Hij hangt er nog!

In bovenstaande video zie je het hele project van Jevh. En het allermooiste is: hij hangt er nog steeds! Tenminste, dat was op 3 september het geval, 51 dagen nadat Jevh de poster ophing. Inmiddels weten de medewerkers van deze McDonalds er uiteraard vanaf, dankzij de YouTube video en de vele aandacht in de media en online. Gelukkig is de franchisenemer enthousiast over de brutale daad: "We zijn trots op de diversiteit in onze restaurants en we moedigen de creativiteit van deze studenten aan. We hopen ze snel weer te mogen verwelkomen."

Kortom: ben je ergens ontevreden over? Doe er dan wat aan! Jevh heeft er niet alleen voor gezorgd dat er nu dus daadwerkelijk ook Aziaten in zijn McDonalds hangen, maar creëert ook bewustwording over een volledige representatie van alle bevolkingsgroepen.

Bedankt voor de tip Conny!

Bron: NOS
Bron foto: @Jevholution

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
06-09-2018

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Als je een probleem hebt en je vindt ook nog eens dat jij het per se nu moet oplossen, heb je dus twee problemen.