zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Zelf naaktfoto's online zetten

28-01-2015
Naaktfotos

Het zal je maar overkomen. Je e-mail wordt gehackt en de hackers vinden naaktfoto’s die jouw ex jaren geleden van je maakte. Ze plaatsen ze online en voor je het weet duiken ze overal op en word je zelfs bedreigd en afgeperst. De Deense Emma Holten leefde drie jaar in deze nachtmerrie. Maar met een dappere actie heeft ze inmiddels het heft in eigen hand genomen.

Iedere dag

Ze weet nog steeds niet wie in 2011 haar e-mailaccount gehackt heeft en samen met de naaktfoto’s ook haar persoonlijke gegevens verspreidde. Maar Emma heeft jaren last gehad van de gevolgen. Iedere dag ontving ze naar aanleiding van de foto’s vreselijke e-mails en berichten. Uiteraard probeerde ze om de eigenaren van de websites te dwingen om haar foto’s te verwijderen, maar dit schoot niet op. De politie had in 2011 nog amper ervaring met het aanpakken van non consensual porn (het verspreiden van erotische beelden zonder toestemming) en als ze het zelf probeerde kreeg ze van deze mannen ‘fuck you hoer’ te horen.

Vernedering

De omslag kwam toen ze zich realiseerde dat de mannen helemaal niet geïnteresseerd waren in haar naakte lijf. Het ging ze om de vernedering die erbij komt kijken. De wetenschap dat dit naaktfoto’s voor privé gebruik waren en dat ze macht over haar hebben door de foto’s te bekijken en te delen. Dit veranderde de situatie voor Emma. Hier kon ze namelijk wel wat aan veranderen.

Nieuwe naaktfoto’s

Afgelopen zomer publiceerde ze zelf nieuwe naaktfoto’s. In de Volkskrant zegt Emma daar over: ‘Mijn stilte impliceerde dat ik erin meeging, dat ook ik vond dat ik me moest schamen. Maar ik geneer me niet voor mijn seksualiteit, dat heb ik nooit gedaan. Het draait om instemming: ik ben degene die hierover gaat. De eerste foto's zijn online geplaatst zonder mijn toestemming, dat is blijkbaar onderdeel van de opwinding. Nu wilde ik foto's waarmee ik wel instemde, waarin ik geen vogelvrij object ben, maar iemand van vlees en bloed.’ Ze nam het heft in eigen hand en zorgde er op die manier voor dat ze de controle weer terug kreeg. Het gaf haar ook de mogelijkheid om non consensual porn onder de aandacht te brengen. Opnieuw ontvangt ze nu iedere dag e-mails en berichten, maar deze keer van andere slachtoffers. Die hoopt ze met haar eigen fotoserie een beetje te kunnen helpen. ‘Met de nieuwe foto's wilde ik laten zien: dat ik naakt op internet sta, betekent niet dat je mij en al die andere slachtoffers niet serieus hoeft te nemen.’

Bron: Volkskrant

Bedankt voor de tip Sies, Walter en Wouter!

Nelleke Poorthuis
28-01-2015
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden