zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Morgen kan het hozen

17-08-2017 2 minuten leestijd

Het komt in Nederland regelmatig met bakken uit de lucht. Ook in de zomer, vooral in de zomer. Als we eigenlijk vinden dat de zon moet schijnen. Zodat we naar het strand kunnen. En onze kinderen in de vakantie lekker buiten kunnen spelen (hoewel de meeste kinderen spelen in de regen juist fantastisch vinden, maar dat is weer een ander verhaal). Het geeft ons in ieder geval een gevoel van saamhorigheid, lekker samen klagen over de Nederlandse zomers.

Morgen Kan Het Hozen Kleiner

Bergen

Gelukkig kan het altijd erger. Stel je voor dat je in het Noorse Bergen woont, de regenachtigste stad van Europa. Hier valt zo'n 2.250 mm regen per jaar. Ter vergelijking: bij ons valt er jaarlijks maar zo'n 832 mm. Oef! Wat zullen die Noren rotzomers hebben en wat zullen ze veel te klagen hebben. Think again. Volgens Marte Mjøs Persen, de burgemeester van Bergen, verliezen de inwoners van haar stad nooit hun zonnige humeur. Als je in Bergen woont zit er niets anders op dan de regen te accepteren. Of nog een stapje verder gaan: de regen gebruiken voor nieuwe mogelijkheden.

Een Bergenaar stelt nooit iets uit, want morgen kan het hozen.
Marte Mjøs Persen

Nooit uitstellen

De zomer van 2017 is tot nu toe erg nat en ook in Bergen viel in juni nog meer regen dan normaal. In een interview in de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vertelt Marte vrolijk: "Om te overleven verheugen we ons op elk nieuw regenrecord. In ons dialect hebben we nu een half dozijn synoniemen voor het woord regen, afhankelijk van de sterkte van de bui." Ze vertelt ook over hoe Bergenaren dankbaar gebruik maken van de regen: ze wandelen veel in rubberlaarzen en felgekleurde regenjassen (die van Marte is roze met rood) terwijl ze zich al verheugen op een warme kop chocolademelk (dat kan in Bergen dus ook gewoon in de zomer). Ze vissen veel, want die bijten een stuk beter als het hoost. En het allermooiste voordeel volgens ons: een Bergenaar stelt nooit iets uit, want morgen kan het hozen.

Bedankt voor de tip Alex!

Bron: Trouw
Foto: Inge Maria via Unsplash

Nelleke Poorthuis
17-08-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Ik heb geen spiegel nodig. Ik heb pubers.