zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Moedig Voorwaarts

11-07-2017 3 minuten leestijd

Een rollator. Typisch een product in de categorie: fijn dat het bestaat, maar leuk is anders. Voor veel mensen is het nogal een stap om daadwerkelijk achter een rollator te gaan lopen. Ik kan me nog herinneren dat het ding bij mijn oma een hele poos in de woonkamer stond als een soort extra bijzettafeltje, voordat ze er echt gebruik van wilde maken.

Een uitkomst

Toch is het voor veel mensen ook een uitkomst. Fysiotherapeute Petra Prins- Smit, werkzaam in het Groene Hart Ziekenhuis, vertelt: "Lopen met een rollator kan voor veel longpatiënten een uitkomst zijn. Doordat je bij longproblemen veel energie moet steken in het ademhalen, raak je namelijk sneller uitgeput. De ademhalingsspieren moeten je niet alleen helpen met ademhalen (wat al moeite kost) maar ze moeten ook je hele borstkas optillen om die lucht naar binnen te halen. Als je gaat lopen achter een rollator dan zet je met je armen je borstkas omhoog. Je kunt dan al je energie gebruiken puur voor het ademhalen. Dan kun je langer en verder lopen."

Moedig Voorwaarts
Ik aan de rollator? Nou, echt niet!
Mevrouw Meijster

Omarmen

Maar ook voor mensen met longklachten is het soms moeilijk om te accepteren dat ze een rollator nodig hebben. Gelukkig zijn er ook patiënten die de rollator uiteindelijk weten te omarmen, zoals mevrouw Meijster. 'Ik aan de rollator? Nou, echt niet!', was haar eerste reactie. 'Maar dan ben je 70 jaar jong en kom je zelf tot de conclusie dat je er echt niet meer omheen kunt.' Ze besloot haar negatieve gevoel om te zetten in iets positiefs. Dat begon met een oproep op Facebook om een naam te verzinnen voor haar rollator. Er werd door vele mensen meegedacht. De winnaar: Moedig Voorwaarts. 'Die naam bezorgde mij tranen in de ogen van ontroering, die naam vond ik precies op mij slaan', legt mevrouw Meijster uit.

Moedig Voorwaarts 2

Versieren

Daar bleef het niet bij. Mevrouw Meijster besloot om de rollator volledig te etaleren en te versieren naar gelang het seizoen. Een kerstrollator met lichtjes en een lenterollator met vlinders en bloemen. Hierdoor kreeg haar rollator onverwachts een nieuwe functie. Moedig Voorwaarts hield niet alleen mevrouw Meijster op de been, maar werd ook een zonnetje voor vele anderen. Ze krijgt nooit negatieve reacties en tovert bij iedereen een grote glimlach op het gezicht. 'Ik ben blij dat ik mijn idee heb uitgevoerd waardoor ik de weerstand voor lopen met een rollator totaal kwijt ben. Ik hoop dat voor veel andere mensen die ook dat gevoel kennen van "voor mij geen rollator", mijn verhaal een inspiratie mag zijn. Ik wil ook bij deze mensen de schroom weghalen, want dat is echt verspilde energie. Zonde toch?' Zo werd iets waarvan ze eerst zelf een afkeer had, een manier om anderen blij te maken en te inspireren.

Mevrouw Meijster heeft inmiddels ook een scootmobiel. Die heeft ze 'Herbie' en genoemd en uiteraard ziet hij er ook precies zo uit als de auto uit de Disneyfilms.

Bron verhaal en foto's: Groene Hart Ziekenhuis

Nelleke Poorthuis
11-07-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden