zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Minder sorry

16-04-2019 2 minuten leestijd

Sorry dat ik zo laat reageer maar... Sorry is deze plek nog vrij? Sorry dat ik je stoor maar... Wij gebruiken het woord 'sorry' ontzettend vaak. Wanneer we feedback mailen, de koninklijke plek van iemands tas in de trein willen claimen, iemand aanspreken, noem maar op. Vaak is dat terecht, maar je hoeft je toch niet te verontschuldigen voor een nieuw idee dat je hebt?

Onnodige sorry's

De Canadese socioloog Maja Jovanovic gelooft dat de onnodige sorry's die we de hele dag door noemen, ons pijn doen. Ze laten ons kleiner en meer timide lijken dan we in werkelijkheid zijn.

Jovanovic, docent aan McMaster University en Mohawk College, vertelt erover in haar TEDx Talk.

TEDx talk Jovanovic

Zie je geen filmpje? Klik dan hier.

Jij hebt de controle

Volgens Jovanovic maken we onszelf dus kleiner en verminderen wat we proberen uit te drukken, als we steeds maar onnodig sorry zeggen.

Wat zou er gebeuren als we dat veranderen? In face-to-face gesprekken zul je het zelf moeten doen, maar voor Gmail is nu een plugin ontwikkeld om je te helpen.

De plug-in

De Gmail plugin waarschuwt je als je dingen typt als 'sorry' of 'ik ben geen expert maar...'. De gedachte hierachter is dat je jezelf niet hoeft te verontschuldigen voor iets als dat nergens voor nodig is. Je hoeft je eigen ideeën niet naar beneden te praten. Geen ja-maar te zeggen tegen jezelf. Het mág natuurlijk wel, de plugin geeft alleen advies en je hoeft er niets mee te doen.

Het advies is afkomstig van experts als Sylvia Ann Hewlett, arbeidseconoom gespecialiseerd in gender, en Tara Sophia Mohr, auteur van 'Playing big' over leiderschap.

We vinden de plug-in technisch nog niet vlekkeloos werken, maar het idee heel tof. Heb jij het al geprobeerd?

Hier vind je de plug-in.

Bronnen

Artikel: TED

Filmpje: YouTubekanaal TedX Talks

Uitgelichte foto: Brooke Cagle via Unsplash

Sabine Sterk
16-04-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden