Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Maak de muur van Trump groen

25-01-2017

Nu Trump officieel president van de Verenigde Staten is, wil hij haast maken met één van zijn omstreden verkiezingsbeloftes: het bouwen van een 1.600 kilometer lange muur op de grens tussen de VS en Mexico. De kosten daarvoor zullen zo'n 10 miljard dollar zijn, maar Trump verzekert iedereen ervan dat Mexico op een of andere manier op zal draaien voor deze kosten.

muur

Power wall

Een omstreden plan waar veel mensen het absoluut niet mee eens zijn. Maar de Nederlandse architect Jurgen van der Ploeg ziet ook de mogelijkheden.

Ik dacht: we kunnen twee dingen doen. We kunnen over die muur zeuren, of we denken na over hoe we er het beste van maken, als-ie er toch echt komt.

En dat laatste deed hij. Hij bedacht een manier om de muur zo duurzaam mogelijk te maken en ontwierp de Trump Power Wall. Letterlijk, want aan de kant van Mexico is de muur volledig bedekt met zonnepanelen.

Trump overtuigen

Maar hoe overtuig je een president die niet gelooft in groene energie en de opwarming van de aarde tot het duurzaam maken van zijn muur? Ook daar heeft Jurgen over nagedacht. Hij stelt voor om de zakenman in Trump aan te spreken. Volgens Jurgens berekeningen kan de VS de stroom namelijk voor 600 miljoen tot 1 miljard dollar per jaar aan Mexico verkopen. Daarmee verdient Trump de kosten voor de muur in 10 tot 15 jaar terug en komt Mexico door het afnemen van de groene stroom een stuk dichter bij de klimaatdoelstellingen. Een win-win situatie die toch een positieve draai geeft aan deze nare muur.

Heb jij invloed?

Helaas heeft Donald Trump nog niet gereageerd op de tweets van FARO Architecten. Maar Jurgen laat weten dat hij iemand kent die aan tafel zit bij de jaarlijkse klimaatonderhandelingen. Hopelijk vindt hij daar een ingang. Ben jij iemand met invloed en vind je dit een goed plan? Jurgen heeft er geen patent op aangevraagd. "Als iemand anders er straks mee vandoor gaat en het uitvoert, vind ik het ook prima. Het doel - de wereld groener maken - is het allerbelangrijkst", zegt hij. Dus ga ervoor!

Bedankt voor de tip Jon en Katja!

Bron: NOSop3

Illustratie: FARO Architecten

Nelleke Poorthuis
25-01-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden