zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

LEGO-oma maakt vrolijke rolstoelhellingen

21-02-2020 3 minuten leestijd

Wie ooit op een Lego-blokje gestaan heeft, kent de pijn maar al te goed. Maar wat als dat staan helemaal geen mogelijkheid is omdat je altijd moet zitten? Rita Ebel uit Hanau gebruikt al meer dan twintig jaar een rolstoel, als gevolg van een ernstig auto-ongeluk.

Hiermee komt ze in het dagelijks leven een hoop hindernissen tegen. Al helemaal in steden waarbij oude panden het centrum domineren en niet altijd aan een rolstoelvriendelijke ingang is gedacht.

UPDATE!

We kregen een aantal vragen van jullie naar de bouwtekeningen voor de LEGO-Ramps en we hebben nogmaals met Rita contact opgenomen - en we hebben ze binnen! Zie de PDF via deze link.

Dus heb je er een gebouwd? Dan zijn alle foto's welkom! Hier wordt Rita heel blij van. Je kunt ze sturen via onze socials of mail ze naar contact@omdenken.nl

“Dit is precies wat ik wil - mensen een beetje bewust maken.”

Rolstoelhellingen

Sinds afgelopen jaar heeft ze het bekende steentje uit Denemarken in een hele andere vorm geklikt. Samen met haar man bouwt Rita aan kleurrijke rolstoelhellingen voor verschillende gebouwen in haar woonplaats nabij Frankfurt. Tientallen winkels en café’s in de omgeving gebruiken inmiddels haar creaties om de bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers te verbeteren.

Rita vertelt enthousiast: “Niemand loopt langs een Lego-helling zonder een kijkje te nemen. Het zijn kinderen die proberen de steentjes eruit te halen, maar ook volwassenen die hun mobiele telefoon pakken om foto’s te maken.” Hier bereikt ze haar doel. “Dit is precies wat ik wil - mensen een beetje bewust maken.”

Hartelijke reacties

Ook ondernemers in de stad reageren fanatiek. “Iedereen die voorbij loopt, is blij met de hellingen”, stelt Malika El Harti, de manager van een kapsalon aan de markt in de stad. “Eindelijk hebben we iets waardoor je van veraf kunt zien dat je hier probleemloos naar binnen kunt komen. Het is geweldig, iedereen vindt het super gaaf om de Lego-oprijplaten te zien.”

“Ik wil mensen aan het denken zetten over hoe het moet zijn om in een rolstoel te zitten of om een rollator te gebruiken. Je komt dan op bepaalde plaatsen problemen tegen. Het begrip creëren is mijn persoonlijke motivatie om dit te doen”, vertelt Rita positief.

Inmiddels hebben Rita en haar man al hellingen naar Zwitserland en Oostenrijk gestuurd, heeft ze contact met een reisorganisatie in Spanje die barrièrevrije reizen aanbiedt, en scholen in Duitsland en de Verenigde Staten vragen om bouwinstructies voor hun eigen oprijplaten.

Rita sluit betekenisvol af. “Voor mij gaat het er alleen om dat de wereld bewust wordt van rondbewegen zonder barrières. Iedereen kan in een rolstoel komen te zitten, net als ik.”

Ontregelen

Met haar initiatief verandert deze ‘Lego Grandma’ de regels van het spel. Haar hellingen zijn totaal anders gemaakt dan de traditionele hellingen, en trekken daarmee ook nog eens bakken positieve aandacht!

Steentje bijdragen?

Wij zijn allemaal fan van Rita, die dit vrijwillig doet. Om erachter te komen hoe we het beste een ‘steentje’ bij kunnen dragen hebben we even contact met haar gezocht. Volgens haar zijn alle stenen hartstikke welkom zodat ze kan blijven bouwen aan een inclusieve, bereikbare wereld. Want, zoals ze het zelf mooi zei: ‘Geen stenen betekent geen hellingen’.

Wil je ook helpen? Dit is het adres waar LEGO heen mag:

Rita Ebel
Initiative "Menschen in Hanau"
Haus am Steinheimer Tor
Steinheimer Str. 1
63450 Hanau

Rita Ebel

Foto: Reuters

Meer informatie

We schreven eerder een artikel over een inclusief project: de rolstoelbank voor mensen die een rolstoel gebruiken. Ook dachten zelf weer aan dit fantastische filmpje.

Wist je dat je als MKB’er in bijvoorbeeld de Gemeente Utrecht zelfs subsidie kan krijgen voor het aanschaffen van oprijplaten? Hier lees je meer over de voordelen van oprijplaten.

Bronnen

Reuters

Rita's eigen site

Harrolf Staal
21-02-2020
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden