zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Krullen als metafoor

02-12-2022

In Florida is een bizarre wet die ‘Don’t Say Gay’ heet. Conservatieven die in deze Amerikaanse staat wonen, willen niet dat er op scholen over seksuele geaardheid en genderidentiteit wordt gesproken.

Afstudeertoespraak

De 18-jarige Zander Moricz heeft op zijn middelbare school in Osprey, Florida altijd voor sociale rechtvaardigheid gestreden. Zo organiseerde hij protesten tegen de controversiële wet. Moricz is zelf gay en wilde tijdens zijn afstudeertoespraak over zijn ervaringen vertellen. De directeur van de school zei dat hij dat niet mocht.

In zijn afstudeertoespraak zette Moricz zijn bos krullen in als metafoor. Hij vertelde onder meer hoe moeilijk het is om krullen te hebben in het vochtige klimaat van Florida. Maar ja, hij had ze nou eenmaal en kon niet veel anders dan zijn bos haar omarmen. Ook vertelde hij hoeveel steun het hem had gegeven om met docenten en andere krullende medeleerlingen te kunnen praten over het hebben van krullen.

Aan het einde van zijn speech kreeg Moricz een daverend applaus en een knuffel van de schooldirecteur. “We eren en vieren de ongelooflijke diversiteit in denken, geloven en achtergrond op onze school, en verdedigen het unieke karakter van elke student op hun persoonlijke en educatieve reis,” zei de directeur later in een verklaring.

De student keek binnen de kaders die hem opgelegd werden naar wat er wél kon en welke nieuwe mogelijkheden hij kon creëren. Hij heeft een onderwerp waarover hij niet mocht praten in een nieuw kader gezet en zo op een originele en ontregelende manier internationale aandacht verkregen voor zijn protest tegen deze onrechtvaardige wet.

Bron: CNN

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Kom je zelf een Omdenkverhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
02-12-2022
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden