Boek ons

Koppigheid

12-03-2017

Dat je geluk hebt met lastige kinderen weten wij natuurlijk als geen ander, maar een Amerikaanse studie heeft afgelopen jaar ook nog aangetoond dat kinderen die meer regels breken, vaker uitgroeien tot rijke en succesvolle volwassenen.

Wetenschappers volgden kinderen vanaf de laatste jaren op de lagere school tot ze volwassen waren. Er werden tests gedaan naar nauwkeurigheid op academisch gebied en naar autoritaire en koppige karaktertrekken. Veertig jaar later zagen de onderzoekers dezelfde proefpersonen opnieuw en nieuwe tests toonden aan dat wie de regels brak, koppig was en rebelleerde als kind, later een hoger inkomen had.

Succes

Het onderzoek toonde aan dat die kinderen betere punten behalen omdat ze vaak competitiever kunnen zijn in de klas. Ze houden het simpelweg langer vol in discussies en daardoor kunnen ze veeleisender zijn in gesprekken over bijvoorbeeld loonsverhoging. Die koppigheid zorgt ervoor dat het kind vecht voor wat hij of zij goed vindt, ook al riskeren ze daarmee hun omgeving te irriteren.

En juist die irritatie is vaak de reden dat we geneigd zijn om koppig gedrag te stoppen bij onze kinderen. Maar als we het onderzoek moeten geloven helpt die koppigheid bij het succes op latere leeftijd. Dus hoe kunnen we hier nou het beste mee omgaan?

Denk het om

Het valt niet mee om lastig gedrag van kinderen om te denken, maar als het lukt dan kan het de meest grappige en mooie momenten opleveren. Als we deze situatie vanuit het omdenken zien, dan kunnen we één ding zeggen: stop met kijken naar wat er niet is en er wel zou-moeten zijn. Jouw kind is koppig en dat wordt als vervelend gedrag gezien, dus moet het kind dit afleren. Hierdoor loop je het risico dat het probleem alleen maar groter wordt, want een écht koppig kind zal zich hier natuurlijk niets van aan trekken.

Je kunt ook kijken naar wat er wél is en wat er zou-kúnnen-zijn. Van een gebrek een talent maken. In de woorden van Berthold Gunster: lastig gedrag is niets anders dan ruwe energie, ongestold verlangen; een behoefte die zich op een stuntelige manier uitdrukt.

Kortom, bekrachtig de kwaliteiten van je kind en leg de focus op wat er goed gaat. En bedenk: de koppigheid van jouw kind kan hem of haar later heel veel opleveren.

Als je nieuwsgierig bent naar onze blik op het lastige kinderen', dan is het erg leuk om onze theatervoorstelling een keer te bezoeken!

Bedankt voor de tip Bieke!

Bron: HLN
2 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Guido Hoogeboom
12-03-2017

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
A
Aart
14-03-2017
Moet je dan niet juist regels stellen en naar hen toe lekker tegendenken om hun koppigheid te trainen? ;)
A
Nelleke Poorthuis
15-03-2017
Haha, goeie! Misschien wel ja... :)