zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Kauwgomkunstenaar

08-07-2017 2 minuten leestijd

In grote steden is het een plaag: uitgespuugde plakkaten kauwgom op de grond. In winkelcentra, sporthallen, op stations: de smurrie ontsiert het straatbeeld en ze blijven bovendien hinderlijk onder je schoenen plakken. Verwijderen is een tijdrovende en daardoor kostbare klus. En dweilen met de kraan open, omdat er dagelijks nieuwe kauwgomplakken bij komen. Is het mogelijk om van dit probleem een mogelijkheid te maken?

Kauwgom

Foto: Jeff Goldsmith

Ik ben geen graffiti-kunstenaar. Wat ik doe is niet verboden, want ik beschilder kauwgom en niet het trottoir.
Ben Wilson

Mogelijkheid

De Britse kunstenaar Ben Wilson kan er echter geen genoeg van krijgen, van kauwgom op de grond. Hij beschildert de kleine plakkaatjes als ware kunstwerken. Aanvankelijk leverde hem dat problemen met de autoriteiten op, maar aangezien hij niets strafbaars doet (hij beschildert de kauwgom, niet de straat), konden die hem niets maken. Hij doet het inmiddels al jaren en heeft een hoop fans. 

Als je mazzel hebt, kun je Ben Wilson ergens op straat zien liggen, geconcentreerd met z'n neus op het asfalt gedrukt. Gemiddeld is hij zo'n drie uur per kauwgomplakje bezig.

En als je nóg meer mazzel hebt, loop je zomaar op straat een kunstwerkje tegen het lijf. Er schijnen er in Noord-Londen nogal wat te zijn, in het bijzonder in de wijken Muswell Hill en Barnet. Ook in Argyle Street kun je een voorbeeld van gum art spotten... dus de volgende keer als je in Londen bent, kijk ook eens naar beneden. Klik hier of hier voor een aantal foto's van de kunstwerkjes. In juni 2017 was hij in Amsterdam, met een tentoonstelling van zijn werk. Hij bood er 20 bakstenen met kauwgomkunst te koop aan, voor 800 euro per stuk.

Foto Ben Wilson

Foto: Ben Wilson

Meer ideeën

Ook in Noord-Amerika weten ze de mogelijkheden van kauwgumoverlast te benutten. In Seattle is het kauwgumplakken al in 1993 tot kunstvorm verheven. In een steegje bevindt zich de Market Theater Gum Wall, een heuse toeristische trekpleister. En in California hebben ze de Bubblegum Alley in San Luis Obispo. In Vancouver stond in 2014 een gigantische Gumhead van kunstenaar Douglas Coupland waar iedereen kauwgom op mocht plakken.

Sabine Sterk
08-07-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden