zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Creatieve taakstraf met graffiti

24-10-2019 1 minuut leestijd

Een taakstraf kan op allerlei manieren uitgevoerd worden, maar dit is wel een heel creatieve. Esther Bosgoed, coördinator van de Buurtacademie en het jongerencentrum 0313 in Doesburg, krijgt wel vaker een telefoontje van Bureau Halt. Ze helpt zo jongeren met het uitvoeren van een taakstraf. Dit keer viel de profielfoto van de jongen die een taakstraf uit moest komen voeren op. Een ontzettend creatief versierd spijkerjasje, met daarin een creatieve jongen.

Foto Esther Bosgoed

Foto-Esther-Bosgoed

Uitvoering

'Die kunnen we dan wel allerlei klusjes laten doen, zoals vuil prikken of graffiti verwijderen. Maar met 0313 zijn we veel bezig met streetart, dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of hij het zag zitten om met graffiti aan de slag te gaan.' - vertelde ze aan Omroep Gelderland

Zo gezegd, zo gedaan. Hij was uiteindelijk een stuk langer bezig dan de 5 uur taakstraf die hij uit moest voeren, maar dat maakte hem niet uit. Hij is zelf heel trots op het resultaat en blij dat hij dit voor Doesburg heeft kunnen doen.

Waarom de jongen – die niet bij naam genoemd wil worden – een taakstraf kreeg, kan ze niet zeggen. 'Hij wist zelf ook dat hij iets verkeerds had gedaan en de kans op herhaling is klein. Misschien vinden mensen dat een taakstraf moet straffen. Ja dat is waar, maar voor mij betekent het ook dat je iets terug kunt doen voor de maatschappij. In dit geval doet hij dat in positieve zin.'

Omdenkstrategieën

Esther heeft hier (vast onbewust) eigenlijk twee Omdenkstrategieën toegepast. Het importeren, waarbij de ‘vijand’ tot bondgenoot maken en collaboreren, waar gekeken wordt naar wat het gemeenschappelijke belang is tussen de organisaties en de ‘vijand’. De de jongen wilde zijn creativiteit uiten en Esther probeert Doesburg een beetje leuker te maken. Dit komt nu mooi samen!

Meer voorbeeldan van creatieve 'straffen'

Deze zoon moest verplicht gamen, op deze school in Baltimore wordt er gemediteerd in plaats van nagebleven en deze hackers leren voor straf nog beter hacken. Ook bij vuurwerkoverlast werden jongeren beloond in plaats van te straffen en deze dief krijgt een tweede kans. Allemaal mooie voorbeelden.

Waarmee we dus niet willen zeggen dat alle straffen afgeschaft moeten worden en dieven beloond hé, laat dat duidelijk zijn. Maar soms, heel soms, werkt een creatieve opdracht een stuk beter dan een 'standaard'-straf.

Bron

  • Foto's: Esther Bosgoed
  • We kregen dit artikel van alle kanten getipt, onder andere van Helga, Bea en Timo. Bedankt allemaal!
Het Oude Elektriciteitshuisje Foto Esther Bosgoed

Het Oude Elektriciteitshuisje Foto Esther Bosgoed

Sabine Sterk
24-10-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden