Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Je beperking inzetten als kracht

08-12-2016

Solliciteren met een beperking is niet makkelijk. Ik ben de eerste die dat toegeeft... Maar, het kan wel! Het afgelopen jaar bij Telfort heb ik een heleboel geleerd en dan vooral hoe ik het beste uit mezelf kan halen. Dit heeft mij geholpen om mezelf beter te leren kennen, mezelf te verkopen en te leren dromen. Werken met een beperking is heel goed mogelijk, alleen zul jij een werkgever moeten overtuigen dat jij juist met je 'beperking' de ideale kandidaat bent voor de baan!

Je bent niet lastig

Dus, je bent chronisch ziek, je hebt een fysieke beperking of misschien wel autisme. Betekent dit dat je niets kan betekenen voor een werkgever? Betekent het dat je lastig bent? Of dat je niet mee kan doen? Absoluut niet, het omgekeerde is waar! Je kunt een unieke toevoeging zijn voor het bedrijf van je toekomstige werkgever. Je hebt talenten, die mensen zonder 'beperking' niet hebben. Als je dat duidelijk hebt wordt solliciteren een stuk makkelijker!

Focus niet op nadelen

Voor ik bij Telfort werd aangenomen heb ik zelf ook een hoop fouten gemaakt met solliciteren. Uit pure onzekerheid vertelde ik werkgevers liever van wat voor regelingen zij gebruik konden maken als ze mij zouden aannemen en welke aanpassingen ik nodig had. Waardoor ik een heel duidelijk beeld schiep wat er voor 'nadelen' zaten aan mij als werknemer. Ik vergat te vertellen waar mijn kracht lag en wat mijn talenten waren... ik boekte dan ook weinig succes. Gelukkig prikte Ralf van Randstad Participatie hier doorheen en kreeg ik een uniek opstapje. Een jaar later had ik maar 1 sollicitatiegesprek nodig om een nieuwe baan te vinden.

Wees open over jouw beperking

Wat deed ik anders? Ik ben volledig open geweest over mijn beperking. "Ik heb MS, daardoor kan ik goed omgaan met tegenslagen, ken ik mezelf en mijn eigen grenzen erg goed en heb ik last van chronisch optimisme. Ik moet wel, anders wordt zo'n ziekte wel erg zwaar en niet onbelangrijk, opgeven komt niet in mijn woordenboek voor." Ik ben dus wel open geweest, maar ik heb een positief beeld geschetst, in plaats van negatief. Veel later in het gesprek werd dan ook pas besproken wat ik nodig had om goed te kunnen functioneren.

Talenten dankzij een beperking

Ik kan dit iedereen aanraden. Voor je gaat solliciteren, kijk kritisch naar jezelf, naar je sterke punten en je beperkingen. Ga op zoek naar wat jou uniek maakt, wat heeft je gevormd tot wie je nu bent en hoe kun je dit positief inzetten voor je toekomstige werkgever. Dit is voor veel mensen lastig, wij Hollanders houden nu eenmaal niet van opscheppen. Maar dit is geen opscheppen, het is eerlijk zijn over jezelf. Erken waar je niet goed in bent, maar erken ook waar je kracht ligt. Met een beperking is dit misschien lastiger, maar ik weet zeker dat ook jij talenten hebt, die juist door je beperking sterker ontwikkeld zijn! Als je er zelf niet uitkomt, vraag het dan na in je omgeving. Vrienden en familie kijken weer heel anders naar jou, dan je naar jezelf kijkt. Als je dit scherp hebt gaat het je zeker helpen in je volgende sollicitatie gesprek!

Helma Zonneveld blogt op Werken met Talent! over werken voor mensen met een arbeidsbeperking.

Nelleke Poorthuis
08-12-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden