Boek ons

Industriële schoonheid

16-03-2017

In Sant Just Desvern (Barcelona) staat een enorme fabriek, daterend uit de eerste periode van de industrialisatie van Catalonië. Het complex zit vol met ‘’bouwfouten’’ en raakte uiteindelijk in verval, maar de Spaanse architect Ricardo Bofill zag zijn kans schoon en transformeerde het geheel tot een prachtig kunstwerk waar onze mond van open valt.

Escher in real-life

Het bouwwerk bestaat uit enorme silo’s, grote schoorstenen, ondergrondse tunnels en machinekamers. De fabriek is in verschillende delen opgebouwd en werd gebruikt om cement mee te maken. Er werden namelijk geregeld nieuwe productieketens toegevoegd om het proces te versnellen.

Dat zorgde er alleen wel voor dat er allerlei "constructiefouten’’ achterbleven in het complex: trappen die halverwege ophouden te bestaan, vreemd geplaatste ruimtes of rare elementen die vanuit het niets tevoorschijn komen. Eigenlijk is het dus net alsof je op sommige plekken in een tekening van Escher staat.

Krot of kunstwerk?

Toen de fabriek haar nut verloor, werd ze uit gebruik genomen. Daardoor raakte het complex in verval. Maar in plaats van het bouwwerk met de grond gelijk te maken, besloot Bofill om de verborgen schoonheid te gebruiken en er één groot kunstwerk van te maken.

Hij haalde de functie van de fabriek compleet uit zijn verband en creëerde er een leefbare omgeving van met huiskamers, een studio, een luxe tuin en zelfs een restaurant in de top van de schoorsteen.

Het resultaat is schitterend! De kamers zijn volledig gemeubileerd en bestaan uit open ruimtes met grote ramen die uitkijken op de tuinen. Buiten zijn allerlei decoratieve elementen toegevoegd en langs de muren en van de rand van het dak hangen planten.

Het geheel lijkt meer op een kasteel dan op een oude fabriek, maar de foto’s hierboven spreken voor zich!

Bedankt voor de tip, Petra!

Bron: Telegraaf

Foto’s: Ricardo Bofill / La Fábrica

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Guido Hoogeboom
16-03-2017

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.