zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

IKEA scoort extra ruimte

14-11-2017

Stel je voor, je hebt een winkelketen. De zaken gaan goed en je groeit steeds sneller. Je wilt gaan uitbreiden, de winkel moet groter. Maar er is alleen één probleem: er is geen ruimte. Hoe moet je nu verder?

In 2013 wilde IKEA hun vestiging in Utrecht uitbreiden. Het plan was om een nieuwe parkeergarage te laten bouwen. Helaas voor IKEA was de grond waarop ze wilden bouwen bestemd voor sportaccommodaties en was de voetbalvereniging Faja Lobi KDS hier al gevestigd. De uitbreiding dreigde bijna te mislukken. Totdat ze het probleem op een briljante manier wisten om te denken.

De feiten op een rijtje
Het probleem van IKEA kon worden omgedacht door eerst naar de feiten te kijken. Feit was dat IKEA meer ruimte nodig had en daarom een nieuwe parkeergarage wilde bouwen. Een ander feit was dat de grond die IKEA daarvoor wilde gebruiken bestemd was voor sportaccommodaties. Tenslotte had de daar gevestigde voetbalclub een plek nodig voor hun voetbalvelden.

Na het constateren van deze feiten is je verwachting waarschijnlijk dat IKEA kan fluiten naar hun parkeergarage. Faja Lobi KDS heeft immers een plek nodig om te voetballen en de grond is ook bedoeld voor sportaccommodaties. Maar, waarom zou het niet allebei kunnen?

Nieuwe mogelijkheden
IKEA kwam met het plan om de hoogte in te bouwen. Op deze manier kunnen ze zoveel mogelijk auto’s kwijt en creëren ze een nieuwe mogelijkheid voor de voetbalclub. Het dak van de parkeergarage zou namelijk een ideale plek kunnen zijn om de kunstgrasvelden van de voetbalclub op te bouwen. De voetbalclub heeft natuurlijk (kunst)grasvelden nodig om te kunnen voetballen, maar de hoogte waarop de velden liggen maakt daarbij niet uit.

Het resultaat
Het plan is uitgevoerd en beide partijen konden op deze manier gebruik maken van de grond. Door dit plan heeft IKEA een geslaagde uitbreiding gehad (wat ook blijkt uit hun gestegen omzetcijfers). Maar ook de voetbalclub is er op vooruit gegaan: er kan gevoetbald worden op een unieke locatie met een prachtig uitzicht op de stad op 10 meter hoog èn ze hebben de kantine helemaal mogen aankleden met gratis IKEA-meubelen.

Door anders naar de feiten te kijken, is het probleem verdwenen en de situatie voor zowel IKEA als de voetbalclub beter dan daarvoor. Al hebben ze bij Faja Lobi KDS wel een nieuwe regel in moeten stellen: bal van het dak, meteen zelf halen.

Bron: De Volkskrant

Anne Diederik
14-11-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden