zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Iedereen aannemen, zonder voorwaarden

19-05-2019 4 minuten leestijd

We hoorden er in het najaar van 2017 voor het eerst over: bedrijven die iedereen aannemen. Zonder functie-eisen, motivatiebrief en CV. Gewoon de eerstvolgende op de wachtlijst uitnodigen. En dan niet voor een sollicitatiegesprek, maar voor een eerste werkdag. Klinkt als een radicale en wellicht onverstandige aanpak, maar sindsdien passen meer bedrijven het zogenaamde "open hiring" met succes toe.

Iedereen Aannemen 1
We nemen geen mensen aan om brownies te bakken. We bakken brownies om mensen aan te nemen.
Mike Brady

Bakkerij Greyston

De eerste keer dat we er over lazen, was in het Parool. Zij schreven over de Amerikaanse bakkerij Greyston. Al sinds 1982 passen zij dit open personeelsbeleid met succes toe. Hun filosofie: iedereen die wil werken, krijgt een kans. Ze vragen niet naar referenties of een CV zodat een crimineel verleden, dakloosheid of een verslaving niet meer in de weg staan van een baan. Ze geloven helemaal in de intrinsieke motivatie van hun medewerkers om er iets van te maken en ze helpen hen dan ook met het regelen van bijvoorbeeld kinderopvang, huisvesting, zorg of een opleiding. Ze draaien het compleet om, zo blijkt uit het motto van directeur Mike Brady: "We nemen geen mensen aan om brownies te bakken. We bakken brownies om mensen aan te nemen."

40 procent

Natuurlijk worden de kersverse medewerkers niet zomaar in de bakkerij gezet. Je volgt eerst trainingen, zowel over het bakken van brownies als over allerlei soft skills, zoals communiceren met collega's en je baas. Ook voer je iedere week voortgangsgesprekken. Bij Greyston vinden ze het namelijk wel belangrijk dat je je werk vervolgens goed doet. Het personeel wordt dus niet beoordeeld op hun verleden, maar wel op het werk dat ze op dit moment doen. Uiteindelijk rondt 40% van de mensen de trainingen af, zij worden vervolgens volwaardig medewerker. Gemiddeld werken ze 3,5 jaar bij de bakkerij. In de video hieronder hoor je het succesverhaal van Dion. Hij is via open hiring binnengekomen en werkt nu al jaren als supervisor in de bakkerij. Zie je geen video? Klik dan hier om direct naar YouTube te gaan.

Nederlandse voorbeelden

Er wordt sinds eind 2017 regelmatig over bakkerij Greyston en hun open personeelsbeleid geschreven in de Nederlandse pers, want de geruchten gaan dat ze willen uitbreiden naar Nederland, met hulp van de Start Foundation. Zij zijn ondertussen ook aan de slag gegaan met het introduceren van dit personeelsbeleid bij Nederlandse bedrijven. Het begon met MamaLoes, een bedrijf in babyartikelen met 130 medewerkers. Op maandag 25 maart zijn ze hiermee gestart. Mede-eigenaar Loes de Volder vertelde het Brabants Dagblad dat ze het wel spannend vond: "Maar het begint met vertrouwen. Onze overtuiging en ervaring is dat mensen de kans die ze krijgen waarderen. Je krijgt er loyaliteit en gemotiveerde mensen voor terug.” En het was een succes! Klik hier als je benieuwd bent naar het verhaal van Corné, de eerste medewerker van MamaLoes die op deze manier werd aangenomen. Hij zat tien jaar werkloos thuis en solliciteerde zich suf. Toen hij over MamaLoes hoorde, schreef hij zich meteen in. Als derde op de lijst heeft hij inmiddels een vaste baan te pakken.

De Start Foundation heeft inmiddels in het bedrijf Chain Logistics nog een partner gevonden voor dit open personeelsbeleid. En ze staan altijd open voor nieuwe bedrijven die ook in deze filosofie geloven. Wie durft?

De website is inmiddels gelanceerd: http://www.openhiring.nl/

Bedankt voor de tips Leon en Ellen!

Nelleke Poorthuis
19-05-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Dat je struikelt en valt, betekent niet dat je op het verkeerde pad zit. Ook op het juiste pad kom je obstakels tegen.