zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Hoe wij tegen kinderen praten

29-10-2015

Wat als moeders tegen elkaar net zo zouden praten als tegen kun kinderen? Dat vroegen de dames van The BreakWomb zich af en het resulteerde in dit hilarische en confronterende filmpje.

Deze sketch laat zien dat we soms te ver doorslaan in onze pogingen onze kinderen op te voeden. In de nieuwe voorstelling 'Lastige kinderen? Heb jij even geluk' pleiten wij dan ook voor stoppen met opvoeden. Wat dan wel? Zorgen voor.

Het verschil tussen opvoeden en zorgen voor hangt een-op-een samen met een 'ja-maar'- en 'ja-en'-manier van kijken als ouder. Als je op een 'ja-maar'-manier naar je kind kijkt, ben je immers voortdurend bezig datgene te zien wat er nog niet is, maar wat er volgens jou wel zou moeten zijn. Je kind moet jou niet in de rede vallen. Je kind moet netjes zijn handen wassen als ze vies zijn. Je kind moet zijn bord leeg eten. Als je op een 'ja-maar'-manier kijkt, ben je vooral bezig je eigen ideaal over wat het kind zou moeten zijn of hoe het zich zou moeten gedragen op het kind te plakken. In een 'ja-maar'-opvoeding staat niet het kind centraal, maar het ideaalbeeld dat de ouders van hun kind hebben. Deze manier van kijken geeft een kind voortdurend het gevoel niet aan de wensen van de ouders te voldoen.

Bij een 'ja-en'-manier van kijken staat de zorg voor het kind centraal. Zijn of haar welzijn en verlangens zijn uitgangspunt van handelen. Bij 'ja-en' gaat het er niet om wat het kind zou moeten zijn, maar wat het kind is en zou kunnen zijn. Als je op een 'ja-en' manier kijkt, zie je vooral de mogelijkheden en talent van het kind. Je bent niet bezig met wat het kind zou-moeten-zijn, maar wat het zou-kunnen-zijn.

We kunnen hier nog veel meer over vertellen en dat doen Berthold Gunster en Dion Vincken dan ook tijdens hun avondvullende voorstelling over dit onderwerp. Slingert kinderen grootbrengen jou ook heen en weer tussen uitersten? Zijn ze een bron van irritatie, frustratie en soms zelfs wanhoop; maar tegelijkertijd ook een onuitputtelijke bron van liefde, plezier en avontuur? Dan weten we zeker je een verfrissende en explosie avond tegemoet zult gaan, om over na te denken maar vooral ook om te lachen.

Nelleke Poorthuis
29-10-2015
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden