zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Hoe houd je de vakantie leuk met pubers die nergens zin in hebben?

14-07-2022

De video stamt alweer uit 2015, maar is opnieuw actueel. Want ook deze zomer kampen ouders weer met pubers die helemaal geen zin hebben om op vakantie te gaan. Geen wifi, kerkjes kijken in Franse dorpjes, bergwandelingen maken. Ugh.

Anna van den Breemer - die elke week in de Volkskrant schrijft over een alledaagse opvoedkundige problemen - bespreekt de video van Berthold in haar column:

"In het youtubefilmpje sympathiseert Berthold Gunster met de zeurende pubers. ‘Je stopt ze in een autootje en ze worden afgesneden van alles wat ze leuk vinden. Ze moeten boeken lezen en musea bezoeken, wat die ouders hebben bedacht, verschrikkelijk.’

Volgens Gunster zijn er drie zaken belangrijk bij het opbouwen van een harmonieuze band met je kind: erkenning (ze mogen voelen wat ze voelen), autonomie (zoveel mogelijk zelf laten besluiten) en dat ze zich competent voelen. In het vakantie-wifi-drama is van de eerste twee elementen geen sprake. ‘Op het moment dat jij niet vraagt aan je kinderen wat zij belangrijk vinden op vakantie, zeg je eigenlijk: je gaat gewoon mee en klaar’, zegt Gunster. ‘Een gezond kind komt in verzet. Ik wil deze kinderen feliciteren. Ik denk dat het zeer competente mensen worden.’"

Lees hier het hele artikel.

Nelleke Poorthuis
14-07-2022
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden