zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Levende meme

14-12-2019 2 minuten leestijd

Tien jaar geleden plaatste gepensioneerde András Arató nietsvermoedend zijn vakantiefoto’s op zijn Facebookprofiel. Een fotograaf zag zijn vakantiefoto’s voorbijkomen en besloot András te benaderen met de vraag of hij model wilde staan voor zijn archief met stockfoto’s."Iedereen is wel een beetje ijdel, ik ook, dus ik was blij dat hij me wilde portretteren". Met de verwachting dat zijn gezicht in reclames zou verschijnen stemde hij in. Maar de gemaakte stockfoto’s gingen al vrij snel rond als memes; foto's of filmpjes op internet die merkwaardig of grappig worden gevonden en daarom veel worden gedeeld.

Het internet ging ermee aan de haal en gaf András de bijnaam Hide the Pain Harold, omdat volgens velen hij zijn verdriet lijkt te verbergen achter zijn grijns. Inmiddels is Hide the Pain Harold uitgegroeid tot een populaire meme en worden zijn stockfoto’s - ook die met zijn vrouw - onder meer gebruikt door Kakhiel.

Hidethepainharold

Bron: Know Your Meme

Nu speel ik een rol, die van Hide the Pain Harold. In het echt ben ik niet somber, maar best gelukkig.

Harold etaleren

András was niet blij met het misbruik van zijn foto’s maar het proberen tegen te houden lukte niet. Na enkele jaren besloot András dat hij zich erbij neer moest leggen en beter van zijn bekendheid kon gaan profiteren. Na het opzetten van een eigen Facebook pagina - inmiddels 285.000+ likes – werd hij overspoeld door zakelijke aanbiedingen. Van meespelen in reclames en videoclips tot het geven van lezingen, András reist vandaag de dag de hele wereld over voor zijn ‘rol’ Hide the Pain Harold. Lekker bezig András!

Bronnen:

NOS & The Guardian
Bron foto: Know Your Meme

Robbert Schuringa
14-12-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden