Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Zelfs van een hakenkruis kun je iets moois maken

04-08-2017

Wij begrijpen er niks van, maar nog steeds zijn er mensen die het leuk vinden om een hakenkruis op een muur te spuiten. Je eerste neiging is dan misschien de gemeente bellen om dit symbool van haat zo snel mogelijk weg te laten halen. Maar het kan ook anders. Een groep straatartiesten in Berlijn gebruikt ze als inspiratie voor nieuwe kunst en om aandacht te vragen voor racisme.

Fotograaf: Sergej Glanze

Fotograaf: Sergej Glanze

Ik zie dat de vreemdelingenhaat in Duitsland de laatste jaren aan het toenemen is.
Ibo Omari

Bewustwording

We zagen al eerder een plaatje voorbij komen van een Windows 95 logo dat ooit een hakenkruis was, maar de jongeren die onder leiding van artiest Ibo Omari in Berlijn op pad gaan, gaan nog een stapje verder. Onder de naam #Paintback veranderen Ibo en zijn jongeren hakenkruizen in kunst. Ze laten het hakenkruis wel onderdeel zijn van het kunstwerk, juist om te laten zien dat er nog veel moet veranderen.

Ibo Omari vertelt: "Door de swastika's niet te verwijderen maar in iets liefdevols of grappigs te veranderen, proberen we mensen bewust te maken van racisme. Ik zie dat de vreemdelingenhaat in Duitsland de laatste jaren aan het toenemen is."

Op Instagram vind je een heleboel foto's van de werken van de #Paintback beweging.

Goed idee

Ibo vraagt altijd netjes toestemming aan de eigenaren van de muren waarop de swastika's staan. En de meeste mensen vinden het eigenlijk een heel goed idee. Het is nog maar één keer voorgekomen dat de eigenaar liever had dat de muur gewoon grondig gereinigd zou worden.

Overigens, de mensen van #Paintback hebben zelf de balken over de oorspronkelijk hakenkruizen in het filmpje geplaatst. In Duitsland ligt het allemaal nog een stuk gevoeliger dan hier...

Bedankt voor de tip Cisca, Johan en Jurjen Jan!

Bron: NOS op 3
Bron foto: Sergej Glanze voor de Berliner Morgenpost

Nelleke Poorthuis
04-08-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Verspil je tijd niet met het zoeken naar een hindernis. Misschien is die er niet. (Franz Kafka)