Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Gezonde snotneusjes

07-08-2013

Kinderen op de crèche lijken wel voortdurend verkouden. Is dat erg? Integendeel. Later, als ze naar school gaan, zijn ze juist minder vaak ziek dan hun leeftijdsgenootjes die niet naar de crèche gingen.

SnotneusKinderen die al vóór de leeftijd van 2,5 jaar naar een kinderdagverblijf gaan, hebben vaker luchtweg- en oorinfecties dan leeftijdgenoten die bij een gastouder of thuis zijn. Maar op de lagere school hebben deze crèchekinderen juist minder infecties. Dat werd al wel vermoed, maar is nu voor het eerst aangetoond door een team van Canadese, Ierse en Franse onderzoekers.

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, komen al heel jong in aanraking met allerlei ziekteverwekkers: meer dan in een thuisomgeving. Veel crèchekinderen zijn dan ook vaak ziek en hebben voortdurend een snotneus. Dit is al vaak onderzocht, maar voor het eerst is nu ook gekeken naar een effect op langere termijn.

De onderzoekers volgden ruim 1.200 kinderen van 5 maanden tot 8 jaar. De ouders vulden om de drie maanden vragenlijsten in over de infecties die hun kind had opgelopen. Tussen gastouder- en thuisblijfkinderen was er geen verschil. Maar kinderen die al naar de crèche gingen vóór ze 2,5 jaar oud waren, hadden tot die leeftijd 61 procent meer luchtweginfecties en 62 procent meer oorontstekingen dan gastouder- en thuisblijfkinderen. Tussen 2,5 en 4,5 jaar hadden ze evenveel infecties en tussen 4,5 en 8 jaar juist 21 procent minder luchtweg- en 43 procent minder oorontstekingen.

Blijkbaar, concluderen de onderzoekers, is er een kritieke periode waarin het immuunsysteem ‘op scherp komt te staan’ door frequente infecties. Alleen op die leeftijd (dus vóór 2,5 jaar) zorgen infecties voor bescherming op latere leeftijd. Hoe dit precies werkt en of het effect ook voortduurt na de basisschoolleeftijd, kunnen de onderzoekers niet zeggen. Ze noemen hun resultaten in elk geval ‘geruststellend’ voor ouders van kinderen die al jong naar een crèche gaan.

Juli 2012

Bron: Nienke Beintema, NRC 7 december 2010

07-08-2013
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden