zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Eilandjescultuur? Goed zo!

13-01-2019 2 minuten leestijd

Problemen? Daar ben ik dol op. Sinds ik als Omdenkcoach werk, zijn zij namelijk niet langer een bron van ellende, maar interessante vraagstukken om samen met mensen aan te werken.

Zo kwam er bij mij een enthousiaste jonge vrouw langs die bij haar werkgever was aangenomen om haar creatieve blik en energie. Zij is onderdeel van het designteam. Tijdens een overleg met haar leidinggevende zei hij, tussen neus en lippen door, “ohja, misschien wil jij ook iets doen met de eilandjescultuur hier”. En dat was dat.

Eilandjescultuur Kleiner

Kan het ook goed zijn?

Die eilandjescultuur bleek zich, toen wij inzichtelijk maakten wat dat nou precies was, te beperken tot de werkvloer. Tijdens borrels, barbecues en aan de lunchtafel zaten medewerkers van verschillende afdelingen wel vrolijk door elkaar, maar wanneer het tijd was om te werken, zat men alleen bij mensen van de eigen afdeling, en werden problemen ook eerst met de eigen afdeling besproken.

Om “iets met de eilandjescultuur” te doen, ging het designteam nieuwe ideeën voorleggen aan afgevaardigden van andere afdelingen. Dat werkte voor geen meter. Ze hadden niet echt een mening over de plannen, óf zagen slechts beren op de weg. Frustrerend!

Terug naar de basis. Wat bedoelde die manager van haar nou eigenlijk met “doe iets met de eilandjescultuur”? Dat kon zij me niet vertellen. Ik vroeg haar het van een andere kant te bekijken. Kan het ook goed zijn, die eilandjescultuur? Het bleef een tijd stil. Ze maakte een paar keer aanstalten iets te zeggen, en keek dan heel verbaasd. En werd weer stil. Opvallend was, dat haar ogen steeds meer gingen stralen.

Ze zei: “Ik weet wat ik met de eilandjescultuur moet doen… Ik moet hem belonen!” Wat bleek? De teams werkten zelfstandig, belastten pas andere teams met een vraagstuk wanneer dit echt nodig was, maar áls het dan nodig was wisten ze wel precies waar ze moesten zijn. Het creatieve team werd ervaren als een stelletje wildebrassen, maar wanneer het management een creatieve beslissing nam, werd die door alle “eilandjes” gedragen.

Puur door goed waar te nemen en het probleem te ontleden, bleek het probleem te zijn verdampt. Er ís dus helemaal geen probleem!

Sanne van Arnhem

***

Zou jij ook weleens zo’n omdenkcoachingssessie (3x keer woordwaarde!) van Sanne willen? Dat kan! Kijk op http://sannevanarnhem.com/sannecoacht/ voor meer informatie.

Nelleke Poorthuis
13-01-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Vooruitgang ontstaat als onmogelijk samenvalt met onvermijdelijk.