zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Een duet met jezelf

03-12-2023

Als Britt Jansen besluit om in transitie te gaan, staat er veel op het spel. Ze is al jaren de leadzangeres en gitarist in de succesvolle Leif de Leeuw Band maar ze voelt ook al jaren dat er iets niet klopt. Britt is geboren in het verkeerde lichaam en komt bij haar bandleden uit de kast als transgender. Britt wordt Sem en op 11 februari 2018 start zijn testosteron-behandeling.

Een duet met jezelf

Naast dat een transitie persoonlijk natuurlijk al enorm heftig is, maakt Sem zich ook zorgen over zijn stem. Er is weinig onderzoek gedaan naar de impact van een transitie op je zangstem en er waren geen voorbeelden van transpersonen die zowel voor als na een transitie zingen. Voor Sem was het dus maar de vraag of zijn stem na zijn transitie nog steeds goed genoeg zou zijn. Daarom begint hij anderhalf jaar voor zijn transitie al met zangles en het trainen van zijn stem en onderzoekt hij samen met zijn zangcoach wat er fysiek zal veranderen en hoe ze dat zo goed mogelijk aan kunnen pakken.

Los van de angst zagen we ook een kans.

Angst én een kans

Sem en zijn band zien in deze onzekere situatie ook meteen een kans. Er vormt zich een bijzonder en spannend meerjarenplan. Sem vertelt hier zelf over: "Ik vond het doodeng maar wist dat de band achter me stond en zij hadden er vertrouwen in. Wat konden ze ook anders, want feitelijk wisten zij ook niet wat er zou gebeuren. Maar los van deze angst zagen we ook een kans. Want een album waarop duetten met jezelf in twee verschillende vormen te horen zijn, is naar ons weten tot op heden nog nooit eerder gedaan."

In 2018 gaat de band met (toen nog) Britt de studio in en nemen ze een half album op. Als Sem terugkijkt op die heftige en emotionele dagen kan hij zich bijna niet meer voorstellen hoe hij zich toen voelde: "Er waren emoties, omdat de nummers gingen over mijn diepste gevoelens. Maar ook euforie, want na de laatste opname zou mijn testosteron-behandeling eindelijk van start gaan. En angst, want de buitenwereld zou ik het ook pas dan vertellen. En vermoeidheid, want wat waren de jaren voor mijn transitie pittig."

Het contrast was enorm toen Sem en zijn band in 2022 terugkwamen in dezelfde studio. Sems stem was inmiddels na een heleboel zangles en oefenen, oefenen, oefenen een octaaf lager. En de nummers waren volwassener, beschouwender na alles wat Sem had meegemaakt. Ze namen de rest van het album Uncle Sem op. Een uniek album waarop je zowel Britt als Sem hoort. In duet met elkaar.

Who the f*ck is Britt?!

Het bleef niet bij een album. Op dit moment staat Sem in het theater met de voorstelling Who the f*ck is Britt?!. "Aan het begin van mijn transitie vond ik de naam heel lastig. Ik kreeg hem niet gemakkelijk over mijn lippen en elke keer als ik hem hoorde sprong ik op uit schrik. De jongens in de band kwamen nadat de zoveelste persoon me al dan niet per ongeluk met Britt aansprak vaak lachend naar me toe en vroegen verward: "Sorry, maar who the f*ck is Britt?!" En zo werd die naam een inside joke in plaats van iets zwaars.

In de voorstelling vertelt Sem zijn verhaal aan de hand van de nummers in Americana stijl waarin zowel Britt als Sem te horen zijn. In het theater is Britt er virtueel bij op het videoscherm en gaat Sem live in duet met zichzelf. Samen met anekdotes over zijn transitie en beelden uit de documentaire die over hem gemaakt is, levert dat een unieke voorstelling op.

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
03-12-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden