zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Dwarse zonnepanelen

19-02-2023

Je ziet ze steeds vaker langs de snelweg of vanuit de trein: zonneweides. Voor een goede energieopbrengst worden zonnepanelen naar het zuiden geplaatst, in een hoek van zo’n 35 graden. Doordat de panelen bijna horizontaal op het land staan, kun je niets meer met het weiland.

Dwarse zonnepanelen

Bron foto: Vrijstad Energie

Verticaal

Boer Gijs de Raad uit in Culemborg pakt het anders aan. Hij heeft zijn zonnepanelen verticaal op het land gezet. Nu kunnen er wel koeien lopen op het weiland. Of kun je tussen de panelen kruiden planten die een deel van de dag schaduw nodig hebben. Het is nu zelfs mogelijk om een droom waar te maken en wilde patrijzen te lokken. "Ik heb al van jongs af aan een zwak voor die diertjes’’, bekent Gijs in het AD. "Dus gaan we met vegetatie aan de slag. En een ander stuk laten we onbewerkt, daar houden de patrijzen van."

Verticale zonnepanelen blijken nog meer voordelen te hebben. Ze vangen zowel aan de oost- als aan de westkant zon. Zo produceren ze in de ochtend én eind van de middag veel stroom, dus op momenten dat mensen thuis zijn en veel energie gebruiken. In tegenstelling tot traditioneel geplaatste zonnepanelen, die vooral tussen 11.30 en 13.30 uur stroom aan het elektriciteitsnet leveren. Over de hele dag leveren de verticale panelen ook nog eens meer op, omdat ze aan beide kanten zon opvangen.

"En de koeien lopen er al tussen en doen of die dingen al jaren hier staan", vertelt Gijs aan het AD.

Bron: AD.nl
Bron foto: Vrijstad Energie

Waar zitten we in de matrix?

Binnen het gedachtegoed van Omdenken onderscheiden we vier manieren om met een probleem om te gaan: oplossen, loslaten, waarnemen en omdenken. In de omdenkmatrix komen ze samen en kun je zien hoe ze in verband staan met de feiten en onze verwachtingen.

Boer Gijs keek naar de verwachtingen die hij had rondom zonnepanelen (die moeten horizontaal richting het zuiden voor maximale opbrengst) en onderzocht de feiten nog eens heel goed (wanneer op de dag verbruiken huishoudens de meeste stroom?). Die combinatie maakte dat hij het probleem om kon denken: door de zonnepanelen verticaal te plaatsen, wekt hij precies op het juiste moment stroom op én heeft hij nog iets aan het land waarop ze geplaatst zijn.

lees het boek
Omdenkmatrix voor artikelen omdenken

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Redactie Omdenken
19-02-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden