Boek ons

Droedelen

12-01-2015

We doen het allemaal wel eens. Als je je verveelt, tijdens een saaie vergadering of een telefoongesprek. Droedelen. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger op school de hele kantlijn van mijn huiswerk vol kladderde met allerlei tekeningen. Dat konden mijn docenten niet altijd waarderen. Het was niet netjes en het hoort niet.

droedelen

Saai

Maar niet alleen huiswerk maken kan saai zijn. Wat dacht je van dat huiswerk vervolgens nakijken? Als leerling realiseer je je niet altijd dat dit voor jouw leraar ook best geestdodend kan zijn. Op een middelbare school in Thailand kwam bovenstaande op een prachtige manier samen. Scheikundeleraar John Zadrozny was eigenlijk wel blij met de originele tekeningen van zijn leerlingen. Het maakte zijn nakijkwerk wat minder saai. John ging namelijk zelf ook aan de slag en tekende tijdens het nakijken van alles bij de tekeningen van zijn leerlingen.

Band met leerlingen

Voor deze docent waren de krabbels van zijn leerlingen dus heel erg welkom. En hoewel hij het in eerste instantie alleen deed om zichzelf te vermaken, bleek het al snel meer te bereiken dan dat. John zegt er zelf over: “Als onervaren docent vond ik het lastig om de hele tijd streng en serieus te zijn, maar ik moest wel om de klas onder controle te houden.” Dankzij de tekeningen werd hij toch een populaire leraar. “Het werd een manier om lol te maken met mijn leerlingen, zonder dat het de lessen verstoorde. Een manier om een band met ze te krijgen.”

droedelenBeter onthouden

Wist je trouwens dat het sowieso een goed idee is om mensen lekker te laten droedelen? Uit onderzoek blijkt namelijk dat je wat je hoort beter onthoudt als je tijdens het luisteren tekeningetjes maakt. Hoe dit precies werkt weten de onderzoekers niet zeker, maar ze vermoeden dat het komt omdat je door het droedelen niet kunt dagdromen en je gedachten zo niet afdwalen. Kortom: leerlingen lekker laten kliederen en wie weet kun je als docent tijdens het nakijken van hun huiswerk daar goed gebruik van maken.

Meer tekeningen van John Zadrozny vind je hier.

Bedankt voor de tip Alex, Fleur, Corinne & Matthijs!

Bron: Huffington Post

 

1 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
12-01-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
L
Loes
13-01-2015
Grappig, een collega van me doet dat ook, dat tekenen. Dus niet alleen voor leerlingen / leraren, maar zeker ook een nuttige bezigheid voor mensen die veel aan de telefoon zitten (bijvoorbeeld klantenservice/callcentre). :-)