zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Doodle boy

18-11-2023

Joe is 10 jaar oud en tekent de hele dag door op alles wat hij tegenkomt. Ook in de klas zit hij het liefst te krabbelen op ieder stukje wit papier dat hij kan vinden. Hij kreeg het zelfs aan de stok met zijn leraren. Die vonden zijn gedrag maar irritant en hebben liever dat Joe wat beter oplet in de les. Ze verboden Joe om nog te tekenen in de klas.

Foto: The Doodle Boy

Foto: The Doodle Boy

Serieus

Zijn ouders namen zijn gedoodle gelukkig wel serieus en zagen een talent in plaats van een gebrek: Joe mocht op tekenclub. Daar bleef zijn talent niet onopgemerkt. Zijn docent deelde een tekening van Joe op Instagram. Daarop vroeg restaurant 'Number 4' in Shrewsbury aan Joe of hij een tekening voor hen wilde maken. Hij vond de opdracht om iets te komen tekenen al cool, maar toen hij bij het restaurant aankwam, bleek hij zelfs de hele muur tot zijn beschikking te krijgen. Vet!

Foto: The Doodle Boy

Foto: The Doodle Boy

Het resultaat werd opgepakt door allerlei media en nu staat Joe bekend als The Doodle Boy. Hij heeft zijn eigen website en Instagram die zijn geweldige kunst laten zien. Zijn vader is ook ontzettend trots: "Joe houdt van tekenen en we zijn zo trots op alles wat hij bereikt. Het feit dat een volledig onafhankelijk bedrijf onze tienjarige zoon heeft gevraagd om professioneel werk voor hen te doen, is ongelofelijk."

welke omdenkstrategie is dit?

Bekrachtigen

Dit mooie verhaal is een voorbeeld van de strategie van het bekrachtigen. Deze strategie wordt - samen met nog 14 omdenkstrategieƫn - uitgebreid behandeld in ons boek 'Huh?!'.

Bekrachtigen is kortgezegd kijken naar wat werkt en daar meer van doen. Dat klinkt makkelijk, maar is soms behoorlijk lastig. We zijn namelijk zo gewend om te kijken naar wat er niet goed gaat, om problemen op te lossen door op zoek te gaan naar de oorzaak ervan. Wie op een bekrachtigende manier naar de werkelijkheid gaat kijken, kiest een radicaal en fundamenteel ander uitgangspunt dan wanneer er op een traditionele manier naar de werkelijkheid wordt gekeken. Bedenk dat geen enkel probleem altijd en overal aanwezig is. Je kunt je richten op de momenten dat het probleem er is, je kunt je ook richten op de momenten dat het probleem er juist niet is.

lees meer
3 D Huh
Foto: The Doodle Boy

Foto: The Doodle Boy

Bronnen

Bedankt voor alle tips, we kregen The Doodle Boy van alle kanten doorgestuurd!
We publiceerden dit artikel oorspronkelijk in december 2019, maar kregen nu weer van alle kanten tips van mensen die het verhaal nog niet kenden. Dank jullie wel!

Bronnen: Artikel DWDD, Bored Panda, Instagram Joe Whale

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
18-11-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden