zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Dolende mensen met dementie

13-06-2019 2 minuten leestijd

Dwaalgedrag onder ouderen met dementie is iets wat vaak voorkomt in verzorgingstehuizen. De bewoners wandelen de zorgwoning uit en kunnen dan verdwalen. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor te bedenken: gewoon het slot erop, een alarm op de deur, prikkeldraad? Niet erg vriendelijk en over het algemeen worden de ouderen daar alleen maar onrustig van. De deur is er wel maar ze kunnen er niet uit...

Hands 4051469 1920
De drang om weg te gaan lijkt volledig weg
Laure De Troyer

Slimme aanpak

In woon- en zorgcentrum Hestia in Wemmel hebben ze dit probleem op een andere manier benaderd. De ouderen in het zorgcentrum stonden vaak te dringen voor de lift om maar als eerste in te kunnen stappen. Ze probeerden werkelijk op elke manier een weg naar buiten te vinden, vertelt Laure De Troyer aan de Standaard.

Laure kwam samen met haar collega Elke op het idee om de lift, de muren en deuren in de gang te bestickeren. De stickers laten de gang lijken op een normale straat waar de bewoners doorheen kunnen wandelen. De lift valt hierdoor niet meer op, waardoor de bewoners niet in de verleiding komen om er gebruik van te maken.

F327D7Ca 6D0D 11E9 8104 7C3Bb4F40730

Andere manieren

In het artikel van de Standaard, wordt er ook gesproken over andere manieren om de drang van het dwalen te verminderen. Zo wordt er een voorbeeld gegeven van een stil alarm, zodat de verzorgers weten dat er iemand de deur uitgaat en er dan achteraan kunnen. Of in plaats van het stickeren van de deuren kunnen ze behangen worden met hetzelfde behang als de muren ernaast. Zo zie je de deur namelijk ook niet.

Een thuisgevoel

TrueDoors heeft ook nagedacht over ouderen met dementie in het verzorgingstehuis. Zij benadrukken het thuisgevoel van de bewoners en bedachten de opplakdeur. Dit is een gepersonaliseerde deursticker waar de voordeur van de vorige woning van de bewoners op geprint staat. Dit werkt als herkenningspunt voor de bewoners. Het is hierdoor makkelijker voor de mensen met (beginnende) dementie om hun eigen kamer terug te vinden. In de video hieronder vertelt mevrouw Lacruz dat ze hierdoor echt het gevoel heeft dat ze thuis komt.

Zie je hieronder geen video? Klik dan hier om hem toch te bekijken.

Tot slot

De bestickering bij zowel zorgcentrum Hestia als die van TrueDoors zijn mooie manieren van meebewegen met de wens van de ouderen met dementie en daardoor de drang van het dwalen te verminderen.

Bronnen: de Standaard, TrueDoors en Zorg van Nu

Kaya Kock
13-06-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden