Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Dikke walvis

20-07-2016

Op 19 april was het de Landelijke Dag tegen Pesten. De bedoeling van deze dag is meer aandacht voor het feit dat er anno 2016 nog steeds veel te veel gepest wordt. Er wordt niet alleen fysiek gepest, maar ook via sociale media gebeurt het helaas regelmatig: het zogenoemde cyberpesten. Het overkwam ook de zestienjarige Dannie, maar zij wist haar pesters de mond te snoeren.

Dikke walvis

Scholiere Dannie McMillian werd door klasgenoten dikke walvis genoemd. Ze maakten zelfs een Twitteraccount aan met de gebruikersnaam dikke walvis waarop de pesters probeerden Dannie zwart te maken. Toen ze hier achter kwam, was ze erg overstuur en wist ze niet wat ze moet doen. Aan de ene kant zou ze heel hard willen huilen, maar aan de andere kant zou ze juist met een walvis t-shirt rondlopen om te laten zien dat het pesten haar niks doet. Op advies van haar grote voorbeeld plussize model Laura Lee heeft ze toch dat laatste gedaan. En tot haar grote verbazing bleek dit een enorm effect te hebben.

Etaleren

Hoewel ze normaal misschien het liefste in haar schulp zou kruipen en zich niet meer zou durven te vertonen aan haar pesters, laat Dannie zich niet uit het veld slaan en pakt het eens heel anders aan. Wat doet ze? Ze beweegt met haar pesters mee en laat t-shirts drukken met de tekst: 'Dee the Fat Whale, Saves the Whales' en verkoopt de shirts. Een voorbeeld van de shirts vind je hier. De opbrengst van de shirts gaat naar de organisatie Save the Wales.

Dikke walvis

Daarnaast kunnen mensen op haar Go Fund Me pagina geld doneren voor deze organisatie, waar ze al meer dan 11.000 dollar mee ophaalde. Met haar actie etaleert Dannie als het ware juist datgene waar de pesters haar mee treiteren. Resultaat? De twitterpagina waarop Dannie gepest werd, is verwijderd. Ze hoeft dus niet meer bang te zijn voor het pesten. Daarnaast heeft ze er ook nog eens iets heel goeds mee bereikt, namelijk steun voor de walvissen. Dannie kan trots op zichzelf zijn.

Een goede tip voor iedereen die wel eens gepest wordt is dus: neem je pester(s) volledig serieus en beweeg met ze mee. Ze zullen niet weten wat ze overkomt!

Bron: Editie NL
20-07-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden