Boek ons

De Paradox van het Vega-Vlees

11-10-2017 4 minuten leestijd

Stel je bent een veeboer. Dat vee dient uiteindelijk één doel: voedsel produceren voor ons. Eieren, zuivel, vlees en dat soort dingen. Je denkt er jaren niet over na; je bent immers negende generatie boer en zo is het altijd gegaan. Dan waart er een varkenspest door je boerderij en word je zó geconfronteerd met alle ellende dat je de dieren biologisch gaat houden. Alles loopt op rolletjes, tot de dieren naar de slacht moeten. Dat krijg je ineens niet meer over hart. Een vegetariër is geboren.

Dat werd niet zomaar een vegetariër. Jaap Korteweg bouwt al jaren aan z’n Vegetarische Slager-imperium. Door het gemis van de smaak van vlees is hij zolang bezig geweest met verschillende topchefs om de smaak zoveel mogelijk na te bootsen van écht vlees, maar dan... zonder vlees! Misleidend of niet, het gaat hem goed af. Alles wat er wordt gebruikt, is plantaardig en diervrij. Het doet niemand kwaad, sterker nog, het doet alleen maar goed en er is niks mis mee. 

MISLEIDING?!

Bij ons op kantoor volgen er de laatste tijd steeds meer mensen de vegetarische tour. Het grote artikel van de Correspondent over de vleesindustrie, documentaires op Netflix zoals Cowspiracy en What the Health, de film Okja en de aandacht die Arjen Lubach laatst vestigde op de veehouderij, zorgden er bij ons voor om definitief over te stappen op een vegetarische levensstijl.

Nu zijn wij enthousiast over de vleesvervangers van de Vegetarische Slager, vooral de Speckjes worden in veel gerechten gegooid, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit leek er de afgelopen tijd minder enthousiast over te zijn. Zoals je misschien al gelezen hebt, moet de Slager van de NVWA zijn namen op de website aanpassen, omdat het niet écht vleesproducten zijn die wel worden verkocht met een vlezige naam. Gehackt, Kipstuckjes en Tonyn zouden niet verkocht mogen worden als de genoemde dieren er niet écht in zitten. Men zou het wellicht niet kunnen weten dat het vegetarisch is (ook al staat het best aanwezig op de verpakking… of moet ik verpacking zeggen?) en dus worden mensen misleid!

MISLEIDING… Pff..

Wat is het resultaat? Tientallen artikelen, opiniestukken en columns over de goedheid van de Vegetarische Slager en de vreemde meetstaaf waarmee de NVWA voedselproducenten op de vingers tikt. Mensen door het hele land ergeren zich aan de houding van de NVWA tegenover deze producent terwijl de Autoriteit niks doet tegen andere producten die écht misleiden. Zo zijn ‘spekkies’ meestal gekleurde suikerbommen die niks van varkensspek weg hebben, zit er in een vleestomaat 100% geen vlees en zijn bananensnoepjes niet te vergelijken met een heuse banaan.

Georgina Verbaan, bekend lid van Partij van de Dieren, geeft in een tweet ook vrij duidelijk aan dat er eigenlijk... nou ja, niks misleidend is aan de hele verpakking van zo’n product. 

(Artikel stopt niet hier. Dit is niet het einde! Lees door onder het plaatje!)

Mogelijkheid!

Naast een explosie van opinie in kranten en het internet, doet de NVWA wellicht ook iets heel goed. Namelijk aandacht vestigen op een product waar veel meer mensen eens goed naar zouden moeten kijken. Vegetarische vleesvervangers. Als je nu door de supermarkt loopt en langs de producten komt van de Vegetarische Slager, word je wellicht toch even getriggerd om te kijken ‘what the fuss is about’ en is er de kans dat je het misschien een keer probeert. De berichten dat andere mensen de producten alsnog misleidend vinden (het is soms inderdaad niet van echt te onderscheiden) zou ook nog eens complimenteus kunnen worden opgevat voor de Vegetarische Slager. Ze maken blijkbaar zulke goede vleesvervangers, dat ze mensen voor de gek houden.

Er is dus een zee aan mogelijkheden ontstaan door deze “negatieve aandacht”. Die aandacht is omgeslagen in een positief tegengeluid van burgers (geen hamburgers, maar mensenburgers) en de min is een plus geworden. Mensen die sceptisch waren over de producten, kopen nu uit nieuwsgierigheid het pakje Gehackt en het bewustzijn van vleesproducten kopen en de hele, soms gruwelijke, wereld die erachter hangt is ontzettend vergroot.

Nee, uiteindelijk is er haast niks negatiefs overgebleven van deze rel. Misschien komen we nu toch meer in de buurt van mensen die de beer op de weg soms letterlijk een knuffel zouden willen geven…

Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Jeroen Callaars
11-10-2017

Beginnen is makkelijk, maar echt iets afmaken, dat is echt moei