Boek ons

De Mobiele Fabriek

05-06-2014

Ondernemer Gerard Steijn zag met pijn in zijn hart dat mensen in rampgebieden vaak nog jaren in slechte huizen en tenten wonen, tussen het puin van een aardbeving of tsunami. Dat moet anders kunnen. Hij keek naar wat de mensen daar voor handen hebben, naar wat er is en ontwikkelde een heel bijzondere bouwtechniek: de Mobiele Fabriek.

Puin

In oorlog- en rampgebieden ontbreken een aantal zaken die je normaal gesproken voor het bouwen van huizen nodig hebt. Grondstoffen, bouwmateriaal, opgeleid personeel, geld. Gerard Steijn keek niet naar wat er ontbreekt maar naar wat er wel is: puin. Heel veel puin.

In Haïti ligt bijvoorbeeld sinds de aardbeving in 2010 nog steeds 25 miljoen ton aan puin. Er is al heel veel geld naar Haïti gegaan, maar dat heeft er alleen maar toe geleid dat het puin verplaatst is. Nog steeds zijn ongeveer 300.000 mensen hun huis kwijt en wonen zij al vier jaar in tenten.

Mobiele Fabriek

Maar daar kan de Mobiele Fabriek verandering in brengen. Deze fabriek past in één zeecontainer en kan heel gemakkelijk geplaatst worden op een plek met veel puin. De brokken puin gaan de machine in, worden omgezet in vloeibaar beton en komen er weer uit als nieuwe bouwblokken. Daarmee kan de lokale bevolking in een handomdraai nieuwe woningen, scholen en ziekenhuizen bouwen want deze blokken werken net zo simpel als lego.

Crowdfunding

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Een zeecontainer die puin omzet in stevige huizen gemaakt van een soort legoblokken? En dan ook nog per dag genoeg blokken produceert voor 10 tot 20 woningen? Maar het werkt. Gerard Steijn ontwikkelde de technologie en bouwde al een aantal modelwoningen in Amsterdam. Maar nu nog met deze Mobiele Fabriek naar Haïti. Via crowdfunding is hij nu op zoek naar mensen die samen met hem ervoor willen zorgen dat het puin, dat zoveel levens heeft verwoest, de basis kan worden van een nieuw begin.

 

24 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
05-06-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
N
Nandy
06-06-2014
Superidee, wie kan meehelpen, cq heeft kontakten? EVENTEEL MET GIRO 555. Dit is beter dan doneren, dit is investeren in onderdak en alles wat daaruit voortvloeit, rekening nummer ontbreekt nog, 444....voordat er geld verdampt.
C
Cathy
06-06-2014
Omdat al het geld van giro 555 op is gegaan aan tenten?
C
issemei
24-01-2015
en heel veel in de zakken van mensen waar al genoeg in zit
a
anneke
06-06-2014
Geweldig, ik ga uitzoeken hoe ik dit kan helpen funden!!
a
Omdenken
06-06-2014
Klik op de linkjes in het artikel! :) Via doorgaan.nl kun je funden.
E
Eric
05-06-2014
Helemaal top!! Ga zo door!!
C
Cor Kros
05-06-2014
Lijkt echt zo eenvoudig maar in Nederland kan dit maar aangezien ik altijd in dit soort gebieden heb gewerkt is de werkelijkheid lang niet zo eenvoudig uit te voeren.
C
Omdenken
06-06-2014
Gerard heeft zelf ook ervaring met dit soort gebieden en hij gelooft er in! :)
F
Financien Zijlstra
05-06-2014
Wat een geweldig idee en initiatief . Ik eerder er stil en emotioneel van. Ik hoop dat het een geweldig succes wordt.
A
Anne
05-06-2014
Maar is er toch heel veel geld opgehaald door goede doelen destijds? Daar kan die 85 000 euro toch uit gehaald worden?! Ik zie het probleem niet :-D
A
anna
24-06-2014

Anne, Je ziet het probleem niet? Het probleem begint bij mensen zoals jij. In welke wereld leef jij? Heb jij enig idee hoeveel geld en energie het kost om een land opnieuw op te bouwen na een ramp? Het gaat hier niet om een klein dorpje, natuurlijk zie jij het probleem niet, jij hoeft er namelijk niet te leven, je leeft in Nederland, lekker veilig, onzin uitkramen met je bakkie chips op de bank in je warme flatje ( misschien wel vrijstaand huis) met je nieuwe flatscreen, smartphone en laptop op je schoot. Hopelijk ben je simpelweg naief, want je opmerking is buitengewoon treurig. Geweldig initiatief!
P
Pam
05-06-2014
Geweldig nieuws!
F
Fred Oosterhuis
05-06-2014
Er is meer nodig dan alleen puin om van al dat puin vaste blokken te maken. Ik denk daarbij aan een bindmiddel om gebroken puin te vangen in een bouwblok. Nieuwsgierig hoe dat gaat.
F
Omdenken
06-06-2014
Dat soort details kennen wij ook niet, maar ik denk dat Gerard Steijn zelf die vraag graag wil beantwoorden. Kijk eens op zijn website: http://www.demobielefabriek.nl/contact_1_n.php