Boek ons

De Mobiele Fabriek

05-06-2014

Ondernemer Gerard Steijn zag met pijn in zijn hart dat mensen in rampgebieden vaak nog jaren in slechte huizen en tenten wonen, tussen het puin van een aardbeving of tsunami. Dat moet anders kunnen. Hij keek naar wat de mensen daar voor handen hebben, naar wat er is en ontwikkelde een heel bijzondere bouwtechniek: de Mobiele Fabriek.

Puin

In oorlog- en rampgebieden ontbreken een aantal zaken die je normaal gesproken voor het bouwen van huizen nodig hebt. Grondstoffen, bouwmateriaal, opgeleid personeel, geld. Gerard Steijn keek niet naar wat er ontbreekt maar naar wat er wel is: puin. Heel veel puin.

In Haïti ligt bijvoorbeeld sinds de aardbeving in 2010 nog steeds 25 miljoen ton aan puin. Er is al heel veel geld naar Haïti gegaan, maar dat heeft er alleen maar toe geleid dat het puin verplaatst is. Nog steeds zijn ongeveer 300.000 mensen hun huis kwijt en wonen zij al vier jaar in tenten.

Mobiele Fabriek

Maar daar kan de Mobiele Fabriek verandering in brengen. Deze fabriek past in één zeecontainer en kan heel gemakkelijk geplaatst worden op een plek met veel puin. De brokken puin gaan de machine in, worden omgezet in vloeibaar beton en komen er weer uit als nieuwe bouwblokken. Daarmee kan de lokale bevolking in een handomdraai nieuwe woningen, scholen en ziekenhuizen bouwen want deze blokken werken net zo simpel als lego.

Crowdfunding

Het klinkt bijna te simpel om waar te zijn. Een zeecontainer die puin omzet in stevige huizen gemaakt van een soort legoblokken? En dan ook nog per dag genoeg blokken produceert voor 10 tot 20 woningen? Maar het werkt. Gerard Steijn ontwikkelde de technologie en bouwde al een aantal modelwoningen in Amsterdam. Maar nu nog met deze Mobiele Fabriek naar Haïti. Via crowdfunding is hij nu op zoek naar mensen die samen met hem ervoor willen zorgen dat het puin, dat zoveel levens heeft verwoest, de basis kan worden van een nieuw begin.

 

24 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
05-06-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Margriet Slotman
30-10-2016
Enthousiast!
E
Esther Nieuwenhuizen
11-12-2014
Prachtig en innovatief idee; heel goed nieuws!
R
Rik Verschueren
23-08-2014
Goed idee. En er moeten nog leukere, meer empowerende en energie-efficiëntste manieren bestaan om met puin te bouwen. Verder omdenken zou ik zeggen.
a
anna
24-06-2014
Anne, Je ziet het probleem niet? Het probleem begint bij mensen zoals jij. In welke wereld leef jij? Heb jij enig idee hoeveel geld en energie het kost om een land opnieuw op te bouwen na een ramp? Het gaat hier niet om een klein dorpje, natuurlijk zie jij het probleem niet, jij hoeft er namelijk niet te leven, je leeft in Nederland, lekker veilig, onzin uitkramen met je bakkie chips op de bank in je warme flatje ( misschien wel vrijstaand huis) met je nieuwe flatscreen, smartphone en laptop op je schoot. Hopelijk ben je simpelweg naief, want je opmerking is buitengewoon treurig en naar.

Geweldig initiatief!
A
Annemieke
11-06-2014
Kleine blokjes? Makkelijker te vervoeren en te stapelen. Soort bouwstenen, dus.
A
Annemieke
11-06-2014
Ik begrijp werkelijk niet dat hier crowd-funding voor nodig is met al die miljarden aan noodhulp! Geweldig plan! Gewoon doen en dan nog het liefst door de lokale bevolking.
I
Ideale hulp bij rampen: Mobiele fabriek maakt nieuwe huizen uit puin » hetkanWel.nl
11-06-2014
… omdenken // Nelleke …
E
Erik
11-06-2014
Wauw, dat is nog eens een briljant idee. Duurzaam en echt gericht op helpen van de bevolking.
A
Aleid
09-06-2014
Daar wordt ik warm van. Simpel en effectief. Nou ook nog wat logistiek regelen, want de blokken moeten ook vervoerd worden, opgetakeld en er moet een dak geplaatst worden
I
I.M.Thepen
08-06-2014
Dit zijn dus de mooie en fijne dingen om te horen!
Word er helemaal blij van, als dit toch eens echt
zal kunnen werken, helemaal geweldig!!