zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

De apotheek voor mensen die niet ziek zijn

08-03-2018 3 minuten leestijd

Denk eens terug aan de laatste keer dat jij in een apotheek stond. Waarschijnlijk voelde je je niet lekker. Je was er voor hoestdrank of neusdruppels. Of met een recept van de huisarts omdat je ergens last van had. Een heel normale situatie. Je gaat naar een apotheek als je ziek bent. Maar het kan ook anders, in Antwerpen draaide een apotheek het om.

De Apotheek Voor Mensen Die Niet Ziek Zijn Kleiner

Preventie

In december vorig jaar opende in Antwerpen een apotheek die zich helemaal richt op mensen die (nog) nergens last van hebben. Ze helpen je voorkomen dat je ziek wordt. Ze zijn naar eigen zeggen de eerste apotheek in Europa die op die manier werkt. “Waarom zouden we wachten tot we ziek worden, als je hier kan komen en kan leren hoe je gezond kan blijven?”, zegt initiatiefnemer Koen Kas. Hij verlegt de focus van reactieve naar proactieve geneeskunde.

Stappenteller

Een paar voorbeelden van wat je als gezond mens kunt doen bij deze apotheek. Je kunt er bijvoorbeeld je spiermassa laten meten en volgen. Zo weet je of je verhouding spieren en vet in orde is en of je met al die uren in de sportschool ook daadwerkelijk wat zoden aan de dijk zet. Ook werken ze samen met dokters, maar dan met een extra focus op ervoor zorgen dat een patiënt niet opnieuw ziek wordt. Iemand met diabetes type 2 krijgt in deze apotheek bijvoorbeeld niet alleen medicatie, maar ook een stappenteller omdat bewezen is dat meer bewegen tot een snellere genezing leidt.

China

Hoewel deze apotheek claimt de eerste in Europa te zijn met deze aanpak, is het idee al eeuwenoud. De Chinese arts Li Shizhen schreef in de zestiende eeuw al dat het eigenlijk raar was dat we dokters pas betalen als we ziek zijn. Hij vergeleek het genezen van een ziekte met pas beginnen met het graven van een put als je dorst hebt. Het was in China dan ook lange tijd gebruikelijk om je dokter te betalen zolang je gezond was. Dan doet hij zijn werk immers goed.

Bedankt voor de tip Marc!

Bron: VTM Nieuws

Nelleke Poorthuis
08-03-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Sta nooit toe dat iemand voor jou een prioriteit is, terwijl jij voor diegene slechts een optie bent.