zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Creatieve diefstal aanmoedigen

09-04-2023

Dit prachtige verhaal werd verteld door de Australische bioloog, wetenschapper en schrijver Bill Mollison. Hij is de grondlegger van het begrip permacultuur. Een agrarische methode waarbij je altijd zoekt naar een manier waarop de mens en de natuur duurzaam samen kunnen gaan, gebaseerd op een filosofie van werken mét in plaats van tégen de natuur. In onderstaand voorbeeld laat hij zien dat je ook heel goed gebruik kunt maken van de natuurlijke neiging van mensen om spullen te jatten.

Creatieve diefstal
Ik noem het "aanmoedigen van creatieve diefstal".

Plant nooit bruikbare bomen

In 1979 had ik de gemeenteraad van South Melbourne overgehaald om fruitbomen op openbare plaatsen te planten. De stadsingenieur die hiermee instemde, herinnerde zich dat hem tijdens zijn opleiding ooit was verteld nooit "bruikbare" bomen op openbare plaatsen te planten. "We accepteren dat als de wet", mijmerde hij, "en nu vraag ik me af waarom?". Die avond hebben we een twintigtal fruitbomen bij de ingang van de raadszaal geplant. De volgende dag waren ze allemaal uitgegraven en gestolen. "Mooi zo", zei ik. "Hoezo?" vroeg de ingenieur. "We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen." Dit werkte zo goed, dat we in één seizoen een paar duizend bomen kwijt konden raken. Gewoon door de potten in de buurt van lege gaten neer te zetten. We stopten ze niet eens meer in de grond want dan waren ze gemakkelijker te stelen en in betere staat. Toen de diefstallen na verloop van tijd minder werden, konden we eindelijk rustig zelf wat bomen planten. Maar tegen die tijd was de hele buitenwijk aangeplant en konden we over honderden hekken prachtige bomen zien. Een erg goedkope manier om bomen te planten en op te kweken, dachten we. Het bespaarde de gemeente honderden dollars en soms denk ik nog steeds aan het patenteren van dit systeem. Ik noem het "aanmoedigen van creatieve diefstal".

Dit verhaal komt uit Bill Mollison's autobiografie Travels In Dreams.

Bedankt voor de tip Liesbeth!

Welke omdenkstrategie is dit?

In ons boek 'Huh?! - de techniek van het omdenken' omschrijven we 15 omdenkstrategieën die je kunt gebruiken om een probleem om te denken tot een nieuwe mogelijkheid.

Dit verhaal is een typisch voorbeeld van strategie nummer 9: importeren. Bevecht je vijand niet, maar maak hem tot bondgenoot. Bill ging met dit uitgekookte plan van "plant nooit fruitbomen want die worden gejat" naar "plant zo veel mogelijk fruitbomen want die worden gejat". Zonder dat ze het doorhadden, waren de dieven voor hem aan het werk.

lees het boek
Huh 1

Heb jij ook een omdenkverhaal?

Iedere zondag lees je op deze website een Omdenkverhaal. Kom je zelf zo'n verhaal tegen? Bijvoorbeeld in de krant, op je werk, thuis of online. Of heb je zelf iets omgedacht dat perfect past tussen alle Omdenkverhalen op deze website? Laat het ons dan vooral weten, want we zijn altijd op zoek naar fraaie voorbeelden. Mail jouw verhaal of tip naar contact@omdenken.nl. Dank je wel!

Nelleke Poorthuis
09-04-2023
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden