Boek ons

CityGards maken van een vuilniscontainer een tuintje

09-12-2018 3 minuten leestijd

Iedere oplossing veroorzaakt weer een nieuw probleem. Misschien een wat negatieve kijk op de zaak, maar dit is vaak wel de realiteit. Neem nou ondergrondse containers in de stad. Lost een heleboel problemen op. Je hoeft geen volle, stinkende vuilniszakken meer te bewaren op je balkon of in de tuin tot de vuilniswagen langskomt, maar kunt ze 24 uur per dag weggooien. En de tijd dat vogels en ratten je vuilniszakken open trekken en je 's ochtend wakker wordt met uitzicht op een met zwerfafval bezaaide stoep terwijl een kauw de laatste restjes pittige hummus uit een plastic bakje staat te pikken, is ook voorbij.

Nieuwe problemen

Maar zoals gezegd: deze oplossing zorgt ook weer voor nieuwe problemen. Is de ondergrondse container vol, zit hij klem of past het niet, dan pleuren sommige mensen hun afval er gewoon naast. Zijn zij er vanaf, maar ja, dan krijg je dus weer zwerfafval, overlast en meeuwen die alleen nog maar genoegen nemen met restjes avocado. "Bijplaatsing" noemen gemeentes dat officieel. Henk-Jan Room van Room for Concepts boog zich over dit probleem en kreeg het voor elkaar dat een aantal ondergrondse containers er nu heel anders uitzien...

We laten mensen met andere ogen naar die plek kijken.
Henk-Jan Room

Win-win

Henk-Jan besloot om niet uit te gaan van waarschuwingen, boetes, en straffen, maar verleidt met zijn CityGards mensen tot een andere manier van kijken naar de containers. CityGards zijn eigenlijk een soort minituintjes die om de ondergrondse container geplaatst worden. Daardoor ziet het er meteen een stuk leuker uit en zetten mensen er veel minder snel een zak afval tegenaan. Het helpt dus tegen bijplaatsingen, maar heeft daarnaast nog meer gewenste effecten. Het zorgt voor meer groen in de straat, haalt de associatie weg van "lelijk" en "vies" die je vaak hebt bij afval en creëert ook nog eens meer verbondenheid in de wijk. De CityGards zijn namelijk ook nog een voorbeeld van placemaking. Dat betekent dat bewoners betrokken worden bij de inrichting van hun openbare ruimte. Dus niet alleen maar naar de gemeente kijken voor het oplossen van de problemen in jouw omgeving, maar zelf een bijdrage leveren door bijvoorbeeld zo'n tuintje te adopteren en te onderhouden.

Wij willen meer!

Deze eerste CityGards in Den Haag zijn een pre-pilot en het is de bedoeling dat er begin volgend jaar meer volgen tijdens de echte pilot. Henk Jan: "Het lijkt inderdaad te werken, hoewel het nog wel wat kort dag is om dat met data te kunnen bewijzen." Ja, testen, testen, testen en dan pas weet je wat werkt en waar het werkt. Inmiddels hebben naar aanleiding van de pilot in samenwerking met de Gemeente Den Haag meerdere gemeentes interesse getoond. Als het aan ons ligt, komen de CityGards als de wiedeweerga naar Utrecht!

Foto's zijn gemaakt door Johan Oudshoorn.

P.S. In Rotterdam zijn ze trouwens met iets vergelijkbaars aan de slag. Daar kwam Henk-Jan achter terwijl hij al anderhalf jaar met CityGards bezig was. "Was even schrikken maar bleek dat we onafhankelijk van elkaar aan het zelfde probleem hadden gewerkt. Hele leuke gasten overigens die het in opdracht van Rotterdam hebben ontwikkeld. Heb met hun kennis gemaakt. Ik heb ze nu ook betrokken in het proces van monitoring van de pilot. Dankzij jullie wijze omdenklessen. Lekker omarmen die boel.", mailt hij ons. Lekker bezig Henk-Jan!

P.S. 2 Henk-Jan is inmiddels via onze Facebookpagina in contact gekomen met rolstoelgebruikers om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke ontwerp van de CityGards ook voor hen goed te gebruiken is.

0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
Nelleke Poorthuis
09-12-2018

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Jarig zijn is gezond. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer verjaardagen vieren langer leven.