Boek ons

Chicken

07-08-2013

Voormalig professioneel worstelaar Johnny Lee Clary was als leider, oftewel Grand Dragon, van de Ku Klux Klan afdeling Oklahoma zeer actief. Zo schreef hij een boek over zijn racistische ideologie en werd hij als gast geïnterviewd in de Oprah Winfrey Show. Eén van de mensen die hij in zijn KKK-tijd het leven meer dan zuur maakte was de zwarte prediker Wade Watts. Watts was eveneens in Oklahoma actief als leider van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).

Clary deed allerlei pogingen om Watts uit zijn evenwicht te krijgen. Tijdens één van deze aanvallen belaagde Clay, samen met zo’n dertig in witte KKK-pakken met dito puntmutsen geklede broeders, Watts in een restaurant. Watts stond dat moment net op het punt een gebraden kip te verorberen.

‘Alles wat je met die kip doet’, sprak Clary dreigend uit, ‘zullen wij ook met jou doen!’ Er viel een korte stilte. Dertig man wachtte af hoe Watts zou reageren. Wat deed hij? Hij kuste de kip! Dertig man bulderden van de lach. Woedend stuurde Clary zijn mannen naar buiten.

Ondanks Clary`s heftige aanvallen bleef Watts hem consequent met respect, vriendelijkheid en humor tegemoet treden. `I love you brother. And God loves you too!` Enkele jaren later verliet Clary de Klu Klux Klan, om zich als ‘born again Christian’ juist uit te spreken tégen racism en haatzaaiende groepen als de Klu Klux Klan, neo-nazis en de ‘Aryan Nations’. In zijn nieuwe rol spreekt Clary met grote eerbied en respect over zijn voormalige ‘tegenstander’ Watts.


Berthold Gunster
2 februari 2011


Met dank aan Abbey van Betten voor de tip.
0 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-08-2013

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.