zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Brandalarm in het theater

14-05-2017

Stel je voor, je zit rustig te luisteren naar de vijfde symfonie van Beethoven, gaat het brandalarm plotseling af. Iedereen moet naar buiten en je bent een uur verder, maar dan blijkt het allemaal een oefening... Voor theaters en schouwburgen is dit een serieus probleem, want hoe zorg je er nou voor dat je een veiligheidsplan kunt testen zónder dat je hiermee de bezoekers lastigvalt?

Volle zalen, lege zalen

Het is verplicht voor elke schouwburg in Nederland om tenminste één keer per jaar een brandoefening te doen. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat er mensen in de zaal zitten, anders valt er niets te ontruimen. Voor een werkgever van een kantoorpand is dit relatief simpel, als het goed is zijn je medewerkers gewoon aanwezig. Maar een schouwburg moet eerst maar eens die zaal vol zien te krijgen, en dat valt nog wel eens tegen.

Theatervoorstelling

Daarom kwam Yvonne van den Eerenbeemt op het idee om een theatervoorstelling helemaal te wijden aan jawel… het brandalarm! Ze is cabaretière en werd door de schouwburg in Haarlem gevraagd of ze rond zo’n brandoefening met wat liedjes en sketches de boel wou opfleuren. Dit deed ze, met groot succes.

1

Foto: Ilja Keizer

Het probleem werd de bedoeling

Ze zorgde ervoor dat het probleem niet meer het nare moment is waarop de voorstelling wordt verstoord, maar ze bouwde juist een show die draait óm het brandalarm. De ervaring was voor alle betrokkenen zo leuk dat ze onder de titel ‘Sirene’ het idee heeft uitgebreid. Dit resulteerde in een cabaretvoorstelling die op een leuke manier rondom het brandalarm is opgebouwd. Met als kers op de taart natuurlijk een ontruiming met alles erop en eraan.

Het mes snijdt aan drie kanten

Dit idee sprak de schouwburgen wel aan, waardoor ze haar voorstelling in veel theaters in het land mocht opvoeren. Theaters kunnen nu – voor weinig geld – hun vaste bezoekers een leuke avond bezorgen. Yvonne hoeft als beginnend cabaretière nu niet allemaal kleine zaaltjes langs om een eigen publiek op te bouwen én de bezoekers kunnen voor weinig geld een leuke voorstelling ervaren terwijl ze meemaken hoe een officiële brandoefening bij een schouwburg in zijn werk gaat.

Meer informatie: Sirene
Foto: Ilja Keizer

Guido Hoogeboom
14-05-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden