zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Bouwputtoerisme

27-07-2017 3 minuten leestijd

Herrie, lelijk hekwerk en hopen zand. Bouwputten zorgen al gauw voor irritaties bij omwonenden. Hoewel knappe bouwvakkers altijd een feestje voor het oog zijn, beginnen deze mannen altijd veel te vroeg, draaien ze rare muziek en maken ze er een zootje van! In Hasselt (ja, ja, in België) wilden de mensen van het bouwproject Quartier Bleu deze overlast voor zijn en veranderden ze de bouwput in een heuse attractie. 

Komenkijken2

Constructietheater

Drie rijen oranje stoeltjes onder een afdakje zijn tactisch neergezet voor de gigantische zandbak waar het nieuwe stadskwartier van Hasselt zal verrijzen. Het contentmarketing-bedrijf Zandbeek zag volop kansen en mogelijkheden in de bouw van de wijk en bedacht een permanente infobox waar de tribune met oranje stoelen in staat. Op het eerste gezicht is zo’n grote zandvlakte met gele machines niet een speciale plek te noemen, maar nu je er de tijd voor kan nemen en er de bedoeling van kan maken om te zitten en te kijken, vallen er misschien hele nieuwe dingen op aan zo’n project.

Niet enkel de dierentuin of het strand lokken veel dagtoeristen, ook een droge en troosteloze put zand met graafmachines spreekt tot de verbeelding
VRT Nieuws

Publiekstrekker

Ja, want de bouw van Quartier Bleu zou voor klachten en gezuurpruim kunnen gaan zorgen. Door grote “kom kijken!” borden en de tribune neer te zetten, kunnen mensen nu goed kijken wat er allemaal gebeurt en dat zorgt voor veel bekijks. 
Tijdens een uitzending van het VRT Nieuws interviewde de verslaggever bezoekers van de bouwput en laten ze goed zien hoe divers dat publiek is. Van mannen die tijdens het shoppen hun vrouw bij de kledingrekken achterlaten om naar het werk te kijken, vaders waarvan hun dochters willen kijken, geïnteresseerden uit de bouwwereld tot jongens met grote spiegelreflexcamera’s die gek zijn op graafmachines; de bouw trekt allerhande publiek.

Jongetje In Hasselt

Etaleren en collaboreren

Quartier Bleu heeft hiermee een combinatie van de omdenkstrategieën etaleren en collaboreren gebruikt. Laat zien wat je normaal gesproken juist zou willen verbergen! En zoek het gemeenschappelijke belang, vergeet conflicten. Zowel de bewoners van Hasselt als het bouwbedrijf willen elkaar niet tot last zijn en elkaar informatie kunnen verschaffen over wat er gaat gebeuren. Door dit project ontstaat er een samenwerking tussen twee groepen mensen die in veel andere situaties vijanden van elkaar worden. Door deze PR-stunt stond de bouwput zelfs in de top 10 van bezienswaardigheden in Vlaanderen en de campagne won in november van 2016 de Grand Prix Award voor beste marketing- en PR-campagne.

En dat niet alleen, maar door deze leuke manier van informeren is de helft van de wijk (die bijna af is) al verkocht, hebben ze meer dan drieduizend volgers op Facebook en zijn omwonenden super enthousiast over de nieuwe wijk!

Dank Angela voor de tip!

Bronnen: Quartier BleuZandbeek 
Link naar het filmpje: klik hier!

Jeroen Callaars
27-07-2017
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden