zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Een boete bij de bibliotheek afbetalen door te lezen

09-04-2018 2 minuten leestijd

Veel kinderen hebben boeken ingeruild voor smartphones en dat merken bibliotheken ook op. In Los Angeles proberen ze daarom kinderen meer aan het lezen te krijgen. Maar vaak hoort bij het huren van een boek ook het nét te laat inleveren. En dan zit je opgescheept met een boete. De gemeente Los Angeles vond dat demotiverend en heeft het probleem weten om te denken. In plaats van te betalen, lezen de kinderen de schuld weg!

Pexels Photo 256431

Weer gebruik maken van de bibliotheek

De bibliotheken hopen dat dit een manier is om meer kinderen boeken te laten lezen. "We merken dat wanneer kinderen een boete op hun account krijgen, ze gewoon stoppen met het gebruiken van de kaart. Dat voorkomt dat ze het educatieve materiaal van de bibliotheek gebruiken’’, vertelt Darcy Hastings, assistent-bibliotheek beheerder in de L.A. County Library, aan scrp.org. Daarom werd er door de gemeente een leerlingenbibliotheekkaart gemaakt om kinderen onder de 21 jaar een handje te helpen. Voor elk uur dat zij lezen is er vijf dollar aan schulden afgelost. De jongeren geven bij een medewerker aan wanneer zij beginnen met lezen en mogen stoppen wanneer ze de concentratie zijn verloren. Daarna krijgen ze te horen hoeveel geld ze hebben weggelezen...

Nieuw initiatief

Het initiatief bestaat nog niet lang, maar is al wel een groot succes. Per week komen er ongeveer 100 leerlingen hun schulden weglezen bij de East L.A. Library. Ook valt het beleid in de smaak bij ouders. Een goed voorbeeld van het accepteren van een situatie en kijken wat je er mee kunt.

Wij vinden het een fantastisch idee! Zijn er al Nederlandse bibliotheken die dit systeem ingevoerd hebben?

Bedankt voor de tip Isabelle Jongenelen!

Bron: Los Angeles Times

Elena Laming
09-04-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden