zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Boekenwijzer - Welk boek past in mijn quarantaine?

20-03-2020 Ligt eraan welk boek je kiest leestijd

Toen we 'Zoals verwacht loopt alles anders' schreven zaten we meer te denken aan gestolen fietsen, gebroken harten of een fusie op het werk. Niet aan een pandemie van een dodelijk virus. Maar voor bijna iedereen geldt in deze bizarre tijd dat inderdaad alles anders loopt. (Ook al hadden we dit dus niet verwacht.)

Ook voor ons. De theatershows zijn geannuleerd, ons kantoor is op één dappere collega na verlaten en ook al onze omdenkshows en -workshops bij bedrijven en organisaties gaan uiteraard niet door.

Gelukkig zijn er boeken! Zit je thuis je te vervelen en kun je juist in deze tijd wel een gezonde dosis omdenken gebruiken? Hieronder vind je het perfecte boek voor jou. De flowchart is hier zelfs INTERACTIEF en onze webwinkel is open!

Flowchart Final

Links naar de boeken

Huh?! The Dutch Art of Flip-Thinking

The pessimist sees the glass as half empty. The optimist sees it as half full. This book takes a third approach: where is the tap?

Imagine this: you've got a great idea, and all you hear are yes-buts. 'Yes, but that's been tried before, and it didn't work.' 'Yes, but shouldn't we just let it sit for a while?' 'Yes, but what if it doesn't work ...' All those yes-buts make you feel that every attempt at innovation will be buried in a swampy morass of seemingly sensible objections.
There's another way: the yes-and attitude. This open-minded perspective emphasizes what can be done, appreciating possibilities. With this attitude we see past the dragons to the path forward. The result? Creativity and innovation.
This book is about the transition from a yes-but to a yes-and way of thinking; from thinking in terms of problems to thinking in terms of opportunities. When we approach a problem with this orientation, novel solutions can sometimes be surprisingly easy to discover. Looking at a problem from a new angle, even just a quarter-turn, can lead to a big insight, with so little effort. We don't have to fight our problems; we can transform them into opportunities. We can make them our allies.
The art of turning problems into opportunities can be learned. It's a type of psychological jujitsu. The technique this book introduces is called Omdenken in Dutch, which you could translate as flip-thinking. It not only leads to a solution to an existing problem, but opens new vistas of possibility. As a caterpillar morphs into a butterfly, a problem is flip-thought into a beautiful solution. This leads to a paradox: the more problems we confront, the better.

Lastige kinderen? Heb jij even geluk

Lastige kinderen? Heb jij even geluk

Kinderen? Stop met ze op te voeden. Het is vastdenken: kijken naar wat er niet is en wel zou-moeten-zijn. Van een probleem een ramp maken. Denk het om. Maak van een probleem een mogelijkheid. Hoe? Simpel. Door te kijken naar wat er is en wat er zou-kunnen-zijn. Van een gebrek een talent maken. Voor alle ouders, onderwijzers, jeugdleiders, trainers, verzorgers, ooms, oma’s, peuterleiders, docenten, oppassers, opa’s, badmeesters, hopmannen, kinderartsen, mentoren, gezinsvoogden, peetooms en -tantes, akela’s, gidsen, kinderrechters, huisartsen, orthopedagogen, gezinsbegeleiders, tantes, jeugdzorgmedewerkers, pleegouders en alle anderen die lastige kinderen en pubers een warm hart toedragen

Lastige Kinderen? Heb jij even haast

Lastige Kinderen? Heb jij even haast

Tijd om te lezen? Echt niet! Jij hebt haast! Waar of wanneer heb je als drukke ouder nog rust en tijd? Precies. Op de WC of ’s avonds in bed, de laatste tien minuten van de dag.

Is dat een probleem? Nee, het is juist een mogelijkheid! Dit prentenboek leert je op een beeldende, inspirerende en vooral bondige manier omdenken in opvoeding en onderwijs. Lastige kinderen? Heb jij even haast is de in-één-ruk-uitlezen-versie van Lastige Kinderen? Heb jij even geluk, Berthold Gunsters bestseller over omdenken in opvoeding en onderwijs

​Omdenken doe je zo!

Omdenken doe je zo!

Problemen zijn vervelend. Die wil je natuurlijk liever niet. Maar soms kun je met een probleem je voordeel doen. Er iets goeds van maken. Omdenken, heet dat. Van een probleem een mogelijkheid maken. Als je dit boekje gelezen hebt, zul je merken dat het soms superleuk is om een probleem te hebben! Om te kunnen omdenken moet je zowel creatief zijn als logisch kunnen nadenken. Jonge kinderen lijken het creatieve deel intuïtief te beheersen. Ze maken "denkfouten" die uiteindelijk tot nieuwe mogelijkheden kunnen leiden. Op een bepaalde leeftijd gaan ze echter beseffen dat er "foute' antwoorden zijn en raken ze dat vermogen kwijt. Dit boek leert kinderen hun uitzonderlijke creativiteit te behouden en te combineren met volwassen logica. Let op: dit boekje is dus speciaal geschreven voor kinderen van 9 jaar en ouder (al betekent dat natuurlijk niet dat jij er niets van op kunt steken, meelezende vader of moeder). We hebben trouwens ook een spel voor kinderen gemaakt. Een paar reacties: Mijn 8-jarige zoon neemt met moeite afscheid van het boekje om te gaan slapen. De volgende ochtend is hij om 6.15 uur naar beneden geslopen om het uit te lezen. Mijn dochter en ik zijn echt fan van het boekje en het spel. Wat een geweldige items! Dit boekje is zeker een aanrader! Vooral voor kinderen die wat verlegen zijn of kampen met faalangst. Ze leren stap voor stap een probleem te ontleden en het eventueel om te denken. Als dat lukt, is dat goed voor het zelfvertrouwen.

​Omdenken is stom

Omdenken is stom

Je denkt: Omdenken is stom is een leuk cadeauboekje met geinige creatieve uitspraken door kinderen. En dat klopt. Als je dit boekje gelezen hebt, zul je kinderen niet langer alles uitleggen. Je stelt ze liever vragen. Om verrast te worden door hun natuurlijke manier van omdenken. Kinderen kijken met een open blik naar de wereld om hen heen. Ze zijn nog niet geprogrammeerd met ‘grote-mensen-software’. Daardoor zien ze dingen zoals ze zijn, zonder oordeel, zonder mening, zonder er iets aan te willen veranderen. Kinderen zijn kampioenen in het omdenken. Ze zien wat er ís en niet wat er zou móéten zijn. Omdenken is stom is samengesteld uit honderden reacties van mensen die zich op de een of andere manier met omdenken bezighouden en die als leerkracht of ouder het unieke talent van kinderen om om te denken op waarde weten te schatten.

Ik ben oké, jij bent een sukkel

Ik ben oké, jij bent een sukkel

Betweterige schoonzus, bemoeizuchtige baas of onhandelbaar kind? Stop hen te veranderen. Ze zijn wie ze zijn. En dat zal altijd zo blijven. Is dat erg? Nee. Denk het om. Ze zijn je goudmijn.

Na de bestsellers Ja-maar wat als alles lukt?, Huh?! en Omdenken kwam Berthold Gunster terug met een boek over een onderwerp dat iedereen zal aanspreken: relaties. We hebben er elke dag mee te maken. Ze kunnen een bron zijn van stress en verdriet. Maar goede relaties zijn ook datgene wat ons vrolijk en gelukkig maakt.

In Ik ben oké jij bent een sukkel past Berthold Gunster de theorie toe op relaties, zowel in zakelijke als privésituaties. Het doel is om een waardevolle relatie voor beide partijen te creëren. Al kan het in sommige gevallen betekenen dat de relatie beter kan worden beëindigd.

Klik hier voor een leesfragment.

Zoals verwacht loopt alles anders

Zoals verwacht loopt alles anders

Het langverwachte boek over hoe omdenken werkt. De ultieme handleiding voor het aanpakken van problemen. Met gratis Omdenken-matrix-card!

Omdenken klinkt leuk. Maar hoe dan?

Problemen lijken vervelende dingen. Daar wil je van af. Je wilt ze oplossen. Werkt dat? Soms wel. Maar vaak ook niet. Voor je het weet maak je als overwerkte baas, goedbedoelende moeder of gestreste kip- zonder-kop het probleem alleen maar groter. Da’s niet alleen frustrerend, het is zelfs een gemiste kans: elk probleem is een verborgen krachtbron. Een bron van informatie.

Dit boek biedt een instrument om met elk probleem - van de dagelijkse ergernissen tot de grote tragedies van het leven - om te gaan. Het is een handleiding waarmee je een probleem kunt laten verdwijnen of (in sommige gevallen) kunt omdenken. Stap voor stap laat het zien hoe je elk probleem op een constructieve manier kunt aanpakken.

Heb je al veel van ons gelezen? Dan is dit nog wel nieuw voor je: er wordt diep ingegaan wordt op de vraag ‘Wat is een probleem eigenlijk?’. Ook wordt de omdenkmatrix geïntroduceerd: een schematische weergave van hoe je met een probleem om kunt gaan. Daarmee is het dus een nieuwe visie op omdenken.

Klik hier voor een leesfragment. Wil je het stroomschema printen? Dat kan hier. Weten wat anderen er van vonden? Klik hier en hier voor recensies. Onze nieuwste theatervoorstelling is gebaseerd op dit boek.

*

Reacties van lezers:

Door de luchtige en tegelijkertijd indringende wijze waarop Gunster zijn model beschrijft en met voorbeelden omlijst, komt de boodschap van Gunster helder over het voetlicht. Dat wil niet zeggen dat het de lezer altijd gemakkelijk afgaat. Lezen van Zoals verwacht loopt alles anders is ook in de spiegel kijken en diep van binnen realiseren dat het ook anders kan zijn.

Het leuke aan Zoals verwacht loopt alles anders is dat elk hoofdstuk eindigt met een quote. Het verschil met de wijsheden van Gunster is dat je het gevoel hebt dat je er ook echt wat aan hebt. Het zijn geen wollige, onvervulbare, vage levenswijsheden die letterlijk te mooi klinken om waar te zijn. Nee, in Zoals verwacht loopt alles anders kan je daadwerkelijk wat met de wijsheden. Het is namelijk niet te hoog gegrepen.

Gewoon grandioos; waar hij op inzoomt en hóe hij het brengt. Je blijft lezen, door de aantrekkelijke stijl, maar zeker ook door wat hij te vertellen heeft. Je steekt er namelijk best wat van op.

Ja - Omdenken als levenshouding

Ja - Omdenken als levenshouding

‘Ja’ als levenshouding, maar veel meer nog ‘ja’ als woord, als scheppende taal, is het meest creatieve, ontregelende, motiverende, kortom krachtigste instrument dat wij tot onze beschikking hebben. Het is het woord dat gelijkstaat aan alles wat leeft, de energie in de natuur, het verlangen van de mens, een rivier die naar beneden stroomt, een zwangere regenwolk, een zomerse stortbui, het plezier waarmee kinderen aan het eind van een schooldag een plein op rennen, de oerkracht waarmee een nieuw mens geboren wordt.

Leven is ja.

Dit boek is een inspiratieboek. Het is geen roman met een logische verhaallijn met een begin, midden en einde. Aan de hand van verhalen, anekdotes, wetenschappelijk onderzoek en inzichten over omdenken als levenshouding gaan we op zoek naar de kracht van ja zeggen.

Ruim 200 pagina`s, full-colour, met illustraties en foto`s. Klik hier voor een inkijkexemplaar. En let op! Kijk voor je dit boek aanschaft eerst deze waarschuwing.

Sabine Sterk
20-03-2020
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden