Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Bielefeld bestaat niet? Bewijs maar!

28-08-2019 3 minuten leestijd

In Duitsland hebben ze een stad die niet bestaat: Bielefeld. Het is een complottheorie die al jaren meegaat. Toch wonen er wel degelijk 330.000 mensen in deze stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Bielefeld Marketing is het wel een beetje zat en bedacht iets slims waardoor ze dankzij deze urban legend een heleboel aandacht vragen voor hun stad.

Was je op zoek naar de honingberen? Foutje van ons in de nieuwsbrief, klik hier om ze te bekijken!

Bielefeld, das gibt's doch gar nicht?

Maar laten we bij het begin beginnen. Hoezo bestaat Bielefeld niet? Het begon allemaal in 1993 op een studentenfeestje in Kiel. Informaticastudent Achim Held ontmoette daar iemand uit Bielefeld, maar van die stad had hij werkelijk nog nooit gehoord. Hij vroeg aan zijn vrienden of ze wel eens in Bielefeld geweest waren. Geen van allen kon bevestigend antwoorden, dus voor de grap concludeerden ze dat Bielefeld dan waarschijnlijk niet bestaat.

We spoelen door naar een tijdje later. Achim rijdt op de snelweg en ziet dat de afrit naar Bielefeld afgesloten is. Dik kruis door de plaatsnaam. Hij herinnerde zich de avond waarop ze de conclusie trokken dat Bielefeld niet bestaat en vond dit een mooi bewijs voor zijn theorie. Hij besluit zijn Bielefeldcomplottheorie online te plaatsen. Eigenlijk bedoeld als grapje, vertelde Achim afgelopen week aan de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Hij probeerde juist aan te tonen hoe belachelijk complottheorieën zijn. Maar zoals met alles op het internet gingen anderen ermee aan de haal. Het resultaat: 25 jaar later strijden de inwoners van Bielefeld nog steeds tegen het idee dat hun stad helemaal niet bestaat.

Aliens

Sterker nog: de complottheorie is in de afgelopen jaren alleen maar uitgebreid met nog meer bizarre details. De CIA of de Mossad zou de niet-bestaande stad in leven hebben geroepen. Of de Duitse regering zelf zodat ze de stad voor militaire doeleinden kunnen gebruiken. Maar het kan nog gekker. Zo is de Universiteit van Bielefeld eigenlijk een ruimteschip van aliens en is de stad stiekem een toegangspoort voor het mythische en tot nu toe onontdekte eiland Atlantis. Aha. Vet.

Zelfs bondskanselier Angela Merkel deed in 2012 een duit in het zakje. In een speech die ze gaf bij een prijsuitreiking van de Berlijnse Academie voor de Kunsten heeft ze het over een bezoek aan Bielefeld. Maar ze voegt daar gekscherend aan toe: "Als het al bestaat..." Koren op de molen van de complotdenkers natuurlijk.

De aanstichter van dit alles: Achim Held

De aanstichter van dit alles: Achim Held

1 miljoen euro

Bielefeld Marketing is het na 25 jaar wel zat. Want hoe vier je het 800-jarig bestaan van een stad die niet bestaat? Daarom hebben ze besloten dat het maar eens klaar moet zijn. Het is tijd om voor eens en altijd te bewijzen of Bielefeld nou wel of niet bestaat. Daarom bedachten ze de actie #Bielefeldmillion. Heel simpel: als je aan hen kan bewijzen dat Bielefeld niet bestaat, verdien je een miljoen. Ze zijn er 99,99% zeker van dat dit niemand gaat lukken, maar een miljoen is wel de moeite van het proberen waard. Ben je 16 jaar of ouder? Dan kun je hier meedoen. Succes!

Dit is natuurlijk een superslimme manier om gebruik te maken van diezelfde complottheorie die hen al 25 jaar teistert. Omarmen die verhalen! We moesten ook erg lachen om de slogan die we tegenkwamen op de website van Bielefeld Marketing:

Bielefeld. Te mooi om niet waar te zijn.

Bronnen: Volkskrant & NOS

Nagekomen bericht

Dit wilden we jullie niet onthouden... via Twitter onder de hashtag #Bielefeldmillion komen de meest geweldige "bewijzen" al voorbij. Hilarisch! Klik hier en scroll vooral even door de geweldige tweets.

Nelleke Poorthuis
28-08-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Soms is de vraag meer waard dan het antwoord.