Boek ons

Berthold geeft antwoord: wat vind je van nanny's?

07-07-2015

In deze video geeft Berthold Gunster antwoord op de vraag: wat vind je van nanny's? Er is dankzij verschillende televisieprogramma's veel aandacht voor de zogenaamde nanny's en hun visie op opvoeden. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende strafhoekje. Het is een manier van opvoeden die wel werkt, maar volgens Berthold niet uitgaat van een onvoorwaardelijke liefde voor jouw kind. Hij ziet de prijs die je betaalt voor het op deze manier disciplineren als groter en zwaarder dan het gewin wat je er op korte termijn mee kunt behalen.

Sommige vragen over omdenken worden ons nogal vaak gesteld. Dus leek het ons een goed idee om op die vragen eens uitgebreid antwoord te geven in de vorm van een filmpje. Alle filmpjes uit de reeks Berthold geeft antwoord vind je hier.

13 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
07-07-2015

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
D
Doranna
13-07-2015
Van mijn dochter heb ik geleerd dat ook ik een time-out plekje nodig heb!
Zij vertrok als peuter uit zichzelf naar dat plekje om te kalmeren....soms omdat haar ouders heel irritant waren...haar dwongen om te eten of zo...ouderlijke zorg en angst omgezet in frustraties die we op haar afreageerden...
Hoeveel tijd neemt de ouder om zich te realiseren wat het gedrag van het kind zou kunnen betekenen?
Een kind helpen om even uit een situatie te gaan waarin bijvoorbeeld emoties hoog op kunnen lopen, is een ervaring waar je de rest van je leven profijt van kunt hebben...afstand van de situatie om even tot jezelf te komen...
Voorwaarde is dan dus wel...dat er geen sprake is van straf of discipline maatregelen...maar van iedereen in het gezin de kans geven om even bij zichzelf terug te komen. Bewustzijn.
B
Bert
09-07-2015
Een kind van bijvoorbeeld 5 Laten nadenken over zijn daden? Wat een onzin dat mag je verwachten van volwassenen. Het is niet voor niks dat je een kind niet achter tralies zet of een bekeuring geeft. Ze moeten alles nog leren en leren is herhalen herhalen herhalen. Alsof het niet je taak is om elke keer uit te leggen wat wel en niet gepast is laat je je kind dat zelf bedenken. Met een onvolgroeide brein. Sinds dat wij onze kinderen niet meer straffen maar uitleggen is er meer rust in huis.
a
anne
08-07-2015
Wat een onzin hij snapt dus niet waar het om draait het gaat niet om dat je een kind buitenspel zet het gaat er om dat een kind laat nadenken over wat hij/zij gedaan heeft na dehand beperk je dit ook ook daarom heet het een time uit en laat je je kind wel zien dat je van hem houd en dat je hem dus niet buiten spel zet. Mijn boodschap voor deze man is" weet waar de klepel hangt als de klok slaat" .
H
Hester
08-07-2015
Je kan het"strafbankje" prima gebruiken. Maar ik noem het liever het "time out " bankje. Dus niet om te straffen . Maar om je kind even uit de situatie te halen. Mijn kinderen wisten dit. Hier communiceerde ik over, legde ik uit. En tegelijkertijd trok ik zo een grens. Nu zijn het leuke verantwoordelijke pubers en kijken ze nog wel eens terug op hun tijden op het krukje. Want het was daar altijd zo lekker rustig. Maar ik snap ook heus wel dat dit niet voor elk kind de ideale manier is.
A
Antje
08-07-2015
Ik ben het hier helemaal mee eens. Straffen en uitsluiten is zo slecht voor kinderen en voor mensen, dat is geen op-voeden, maar neer-voeden. Door je af te vragen waarom het kind dit gedrag vertoond kun je veel beter begeleiden en opvoeden. Bijtijds ingrijpen is heel belangrijk, als situaties niet escaleren zijn ze beter te hanteren. Een kind een klusje geven voordat het vervelend wordt helpt beter dan bestraffen. Voordeel is ook dat het kind zich ook beter zal voelen als het iets positiefs gedaan heeft.
M
Marleen I. Verstege
08-07-2015
Zo is het: door het gebruik van strafbankjes dresseer je kinderen, maar een kind vertoont geen vervelend gedrag om jou te pesten: het vertoont vervelend gedrag omdat het je nodig heeft! https://www.facebook.com/KindEigen/posts/809128245833602
M
Joan
08-07-2015
Omdenken is leuk. Maar een keer je kind op de mat zetten kan ook goed zijn. Wat ik zie bij een bekende van mij, die juist veel omdenkt, is dat nu hun kinderen ouder worden, ze een grens niet accepteren. En nu kunnen ze niet meer terug.
Grenzen stellrn en een keer straf als dat moet, zegt totaal niets over onvoorwaardelijke liefde. Voorwaarde is wel dat het contact weer hersteld eordt en je het weer goed maakt als de gemoederen tot bedaren zijn gekomen.
S
Sarah
08-07-2015
Wat een onzin! als je je kinderen leert dat niet allesomvattende geaccepteerd wordt, wil dat nog niet zeggen dat je minder van ze houdt. Dat is een les waar ze hun hele leven profijt van hebben. De maatschappij accepteert ook niet alles en reageert overigens ook met uitsluiting bij onacceptabel gedrag.
S
Edwin
08-07-2015
Tsja. Als je dan een enorm voorstander bent van onvoorwaardelijk ouderschap, dan vind ik het persoonlijk best jammer dat je schrijft 'jij begrijpt duidelijk niet wat hij zegt'. Dat is een aanname en een afwijzing. En vervolgens blokkeer je iemand zijn autonomie door te vinden dat zij niet had mogen reageren. Drie dingen die volgens mij niet passen bij onvoorwaardelijk omgaan met mensen.
S
M.
08-07-2015
Hij zegt nergens dat je alles moet accepteren. Alleen de manier van sturing geven kan heel anders! Jij begrijp duidelijk niet wat hij zegt. Misschien handig je even te verdiepen in onvoorwaardelijk ouderschap voordat je reageert.
S
Sarah
08-07-2015
Oops.... Autocorrect. Alles ipv allesomvattend
M
Marijn
08-07-2015
Even over een detail: zelfs honden en dolfijnen worden niet meer op die manier getraind....
J
Joost Verouden
07-07-2015
Berthold spreekt over kinderen in het algemeen...die bestaan niet. Voor sommige kinderen is de aanpak van straffen en apart zetten noodzakelijk en zinvol. Vaak is er al een heel scala aan interventies geprobeerd, die niet hebben gewerkt. In het algemeen ben ik het eens met Berthold en hebben kinderen recht op erkenning en onvoorwaardelijke liefde. Soms zijn ze uit op jouw bestraffing, omdat ze dat gewend zijn en zijn verrast als jij relaxt en liefdevol reageert. Kortom; interventie vanuit wijsheid en ervaring.