zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Berlijnse muur voor de deur? Handig!

03-04-2019 1 minuut leestijd

Groningse kunstenaar Frank Sciarone kreeg een metershoog bouwdoek voor zijn huis geplaatst. Niks aan te doen. Of toch? Na een simpel verzoek: als er dan toch een doek komt, mag het dan wit zijn? Is het doek een unieke kans geworden om zijn werk op te projecteren. Wat een toffe actie!

Frank Sciarone, foto door Jeroen van Kooten.

Frank Sciarone, foto door Jeroen van Kooten.

Het is net de Berlijnse muur!

Berlijnse muur

Aan de Meeuwerderbaan in Groningen, waar Frank woont, wordt de Zuidelijke ringweg flink aangepakt. Er is tijdens de verbouwing een enorm wit doek voor gespannen, van zo'n 10 bij 150 meter. 'Het is net de Berlijnse muur!' Daar zullen ongetwijfeld mensen van balen, maar het doek was nou eenmaal essentieel voor de verbouwing.

Bij de presentatie van het project aan de buurt, was het doek zwart ingetekend. "Als buurt hebben we toen gevraagd of het ook wit doek mocht worden, want de zandwal neemt al enorm veel licht weg. Een zwart doek zou het hier nóg donkerder maken.” Frank bleek er echter nog een goede bestemming voor te hebben. Nu het doek eenmaal hangt, projecteert hij vanuit zijn woonkamer afbeeldingen op het witte doek, die hij metersgroot kan maken.

Er zijn zelfs mensen die tijdens het uitlaten van de hond een foto maken. Dat vind ik best bijzonder.

Bekijks trekken

Als beeldend kunstenaar is Frank continu op zoek naar de kwaliteit van beelden. “Om te testen of afbeeldingen goed zichtbaar blijven wanneer ze metershoog zijn, projecteer ik ze op het witte doek”, legt hij uit. “Zo haal ik bijvoorbeeld details uit een schilderij met kippen en projecteer die sterk uitvergroot op het doek. Opeens heb je megakippen voor je deur”, lacht hij. Zijn projecties blijven niet onopgemerkt in de buurt. "Er zijn zelfs mensen die tijdens het uitlaten van de hond een foto maken. Dat vind ik best bijzonder."

Een commercieel doeleinde heeft Frank niet met zijn projecties. “Absoluut niet”, benadrukt hij. “Het gaat mij erom te ontdekken of grootte iets toevoegt aan de beeldende kwaliteiten van een werk. Het is uniek dat ik een afbeelding metershoog kan projecteren vanuit mijn eigen woonkamer. Zo’n kans krijg je maar een keer in je leven. Dus die laat ik niet liggen!”

Meer voorbeelden?

Wat een tof verhaal van Aanpak Ring Zuid! Kennen jullie meer voorbeelden die bij omdenken passen? Laat het ons weten, we zijn altijd benieuwd naar krasse staaltjes omdenkerij.

Frank Sciarone 2, foto door Jeroen van Kooten.

Frank Sciarone, foto door Jeroen van Kooten.

Bron

Bron: Aanpak Ring Zuid.

Site Frank: http://franksciarone.blogspot.com/

De foto's hebben we gekocht van Jeroen van Kooten.

Bedankt voor de tip, Nienke!

Sabine Sterk
03-04-2019
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden