Boek ons

Autistisch talent

13-04-2014

Bedrijven die software maken zijn steeds vaker op zoek naar ‘mensen die anders denken’. Met andere woorden: naar autistische software-ingenieurs.

Philips deed het al en SAP gaat het nu ook doen: autistische softwaretesters en -programmeurs in dienst nemen. Mensen met een bijzonder goed oog voor details, die accuraat en geduldig zijn en het niet erg vinden om steeds hetzelfde werk te doen. Die heel goed zijn in verbanden leggen, details onthouden en extreem gestructureerd denken. Want bij software hangt alles met elkaar samen, er mogen geen fouten in sluipen,. Ingenieurs moeten dus heel goed overzicht houden en diep in de software kunnen kijken. En dat zijn precies de kwaliteiten waarover veel mensen met een autistische stoornis beschikken.

Tegen 2020 moet 1 procent van de 65 duizend SAP-werknemers dan ook bestaan uit mensen met autisme. Om dat te bereiken werkt het bedrijf samen met het Deense initiatief Specialisterne, dat wereldwijd één miljoen banen voor autisten wil scheppen. Maar ook Nederland kent initiatieven op dit gebied. Zo leidt NoXqs jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis op tot software engineer en is er een speciaal uitzendbureau voor autisten, Autitalent. Mits in de goede werkomgeving geplaatst kunnen de ‘beperkingen’ van een autist dus juist zijn grote kracht worden.

Bron: Volkskrant.

Zie ook dit vergelijkbare verhaal over NoXqs.

23 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
13-04-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
J
Jasper
14-04-2014
Go go Quintus!

Ik ben een freelance front end ontwikkelaar. Ik verhuur mezelf aan grote bedrijven als KLM, ABN AMRO, Ahold en Rabobank. Mijn werk is het maken van de 'voorkant' van een website. Dus iemand anders maakt een plat grafisch ontwerp en dan zorg ik ervoor dat alles gaat werken.

Ik ben nu 43 jaar oud en weet (helaas) pas sinds 2 jaar dat ik autisme heb. Daarmee viel er voor mij heel veel op z'n plaats. 1 ding weet ik zeker: ik zit als autistische ITer precies op de juiste plek!

Ik werk ook veel samen met andere ITers. Er loper hier behoorlijk wat collega's rond met autistische eigenschappen. Er zijn er maar weinig die open staan voor een diagnose.

Ga vooral zo door en laat je niet gekmaken door mensen die denken het beter weten.

Je bent ons allemaal vóór, omdat je al vanaf het begin weet waar je valkuilen zitten.

Succes, Jasper :-)
E
Elisabeth
14-04-2014
Leuk dat je zo ondernemend bent Quintus! Ik hoop dat je ouders hebt en een school die je daarin stimuleren. Je zou kunnen beginnen met een eigen website als je die nog niet hebt? Via LOI Kidz zijn veel cursussen op dit gebied te volgen. Zelf games maken, websites maken, van alles en nog wat. Veel succes en vooral ook veel plezier!
A
Anoniem
14-04-2014
Dat is waar Wilma! Ik ben nu 54, minstens 4 x op wrede manieren weggepest. Nu een eigen juridisch bedrijf waarin ik al mijn talenten kwijt kan. Wie het laatst lacht, lacht het best, maar het pesten heeft wel een trauma veroorzaakt.
S
Sebastiaan Franken
13-04-2014
Een Windows Server beheren is kinderspel vergeleken met programmeren. Ga eerst maar eens beginnen met je taal, daarna leren programmeren dan zien we wel weer.
S
Karin
16-04-2014
Sebastiaan, precies het soort denigrerende opmerkingen zoals jij plaatst, ontmoedigen mensen met welke beperking dan ook om nieuwe kansen te benutten, enthousiast te raken.
Wees blij dat een jongen van 13 zo reageert als Quinten doet!
A
A.utist
13-04-2014
Het enige wat heel erg jammer is, is dat er bijna enkel gewerkt wordt met mensen die in aanmerking komen voor een Wajong uitkering of iets soortgelijks. Juist de mensen die daarvoor niet in aanmerking komen vallen hierdoor tussen het wal en het schip. Er is geen vangnet voor ze en er is niemand die aandacht voor hen heeft. Bij een gewoon uitzendbureau zijn je liever kwijt dan rijk en uiteindelijk kom je dan maar in de bijstand terecht, want zonder enige extra vergoeding is er geen werknemer die je wil aannemen...
A
Bloem
13-04-2014
Over taalfoutjes gesproken, de opmerking die je plaatste bij de dertienjarige :) past jou ook.
A
Anoniem
13-04-2014
Geweldig ...de positieve eigenschappen benutten
Q
Quintus S.
13-04-2014
Is het al voorbij of kan ik me nog steeds inschijven?
Ja, ik ben nog maar dertien... maakt dat wat uit? Op shool heb ik zelfs de supervisor van de server moeten helpen omdat een module het had begeven en hij eist niet wat hij eraan moest doen. Ik wil ook nu mijn eigen soortvan hulpdesk maken dus wie wat hulp nodig heeft e-mail me.
Q
Omdenken
15-04-2014
Goed bezig Quintus! Trek je niets aan van de zuurpruimen hier hoor. ;) Wij vinden het geweldig dat je op jouw leeftijd al zo ondernemend ben. Jij komt er wel.
Q
A.utist
13-04-2014
Misschien is het verstandig om eerst aandacht te gaan besteden aan je taalvaardigheden ;)
W
Wilma
13-04-2014
Toch zijn de meeste autisten geen ingenieur geworden ondanks hun analytisch vermogen, omdat ze te veel sociale- en leerproblemen ondervonden in hun loopbaan en er geen of te weinig begrip is voor autisten. Ze worden immers ook heel vaak gepest.