Boek ons

Autistisch talent

13-04-2014

Bedrijven die software maken zijn steeds vaker op zoek naar ‘mensen die anders denken’. Met andere woorden: naar autistische software-ingenieurs.

Philips deed het al en SAP gaat het nu ook doen: autistische softwaretesters en -programmeurs in dienst nemen. Mensen met een bijzonder goed oog voor details, die accuraat en geduldig zijn en het niet erg vinden om steeds hetzelfde werk te doen. Die heel goed zijn in verbanden leggen, details onthouden en extreem gestructureerd denken. Want bij software hangt alles met elkaar samen, er mogen geen fouten in sluipen,. Ingenieurs moeten dus heel goed overzicht houden en diep in de software kunnen kijken. En dat zijn precies de kwaliteiten waarover veel mensen met een autistische stoornis beschikken.

Tegen 2020 moet 1 procent van de 65 duizend SAP-werknemers dan ook bestaan uit mensen met autisme. Om dat te bereiken werkt het bedrijf samen met het Deense initiatief Specialisterne, dat wereldwijd één miljoen banen voor autisten wil scheppen. Maar ook Nederland kent initiatieven op dit gebied. Zo leidt NoXqs jongeren met een Autisme Spectrum Stoornis op tot software engineer en is er een speciaal uitzendbureau voor autisten, Autitalent. Mits in de goede werkomgeving geplaatst kunnen de ‘beperkingen’ van een autist dus juist zijn grote kracht worden.

Bron: Volkskrant.

Zie ook dit vergelijkbare verhaal over NoXqs.

23 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
13-04-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
P
Pierre Schurgers
11-01-2016
Ben 54 jaar, heb diagnose Asperger, hou me aanbevolen voor werk!
A
Asperger
22-12-2015
Een prima idee als dan alle dwarsliggende managers ook verdwijnen. Die zitten vaak helemaal vast in hun eigen wereld met hun eigen taal en verwachten dat iedereen zich daar aan aanpast.
M
Mediawijsheid voor (verstandelijk) gehandicapten
07-04-2015
… een bericht lezen en wanneer ze erop antwoorden. Ze kunnen dus zelf de input van prikkels regelen. Als programmeur zijn ze erg gewild; mensen met een stoornis in het autistische spectrum hebben immers een goed oog voor details, zijn …
I
ICT voor mensen met een beperking | Pedagogische ict
10-01-2015
… 10 tips voor begeleiders in de verstandelijk gehandicaptenzorg Autistisch talent Keytools …
m
mathias
04-06-2014
Hallo mijn naam is Mathias ik wil graag reageren op de reactie van
Wilma volledig mee eens Wilma alleen ze doen er niets aan
Die pesteren tegen over zwakkeren worden alleen maar erger misschien
Moesten ze ook maar een autistisch kind krijgen weten ze het eens hoe
Het is dan.
L
Leo Bonarius
28-04-2014
Top dat jullie hier mee bezig zijn. Ik heb zelf een zoon met een lichte vorm van autisme maar hij staat qua intelligentie wel zijn mannetje! !
S
Software bedrijf zoekt autistische mensen » hetkanWel.nl
23-04-2014
… Bron: omdenken …
J
Janita
17-04-2014
Super idee! Maak er maar dankbaar gebruik van. Ik zie ze al groeien in hun eigenwaarde.
A
Anki Veltien
14-04-2014
Als we met z'n allen maar wilden zien: het zijn geen stoornissen, het zijn talenten!!!!!!!!!!
A
Anja
01-10-2015
Ja daar ben ik het helemaal mee eens, het zijn absoluut talenten. Met het gebruik van de woorden "stoornis" of "beperking" wordt er geïmpliceerd dat de niet-autisten, de norm stellen. Als die de norm stellen...dan moet er nog heel hard gewerkt worden aan het accepteren en begrip hebben voor autisme.
R
Roelie
14-04-2014
Quintus is al jaren met computers bezig en ontwerpt al zijn eigen programma's. Hij haalt onderdelen uit oude computers (koopt de kringloopwinkels leeg) , haalt de goede onderdelen eruit en bouwt daarvan weer een nieuwe computer.
Alles gaat zo gemakkelijk en zo snel.
Ben trots op deze kleinzoon.