zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alledaags omdenken: scholieren

18-10-2016
Alledaags Omdenken Scholieren Logo

Omdenken kan vaak groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht, levens veranderen. En soms is het niets meer dan het bij een groep scholieren eens over een andere boeg te gooien.

Maar het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.

Paul op de Weegh stuurde ons laatst een mail met een mooi voorbeeld:

Ik werk al flink wat jaren in de horeca en in de middag komen er veel scholieren bij ons eten. Dit geeft natuurlijk onze omzet een flinke boost, maar de drukte zorgt ervoor dat het restaurant na afloop echt een enorme bende is (en de scholieren zorgen voor de nodige irritatie en overlast bij andere gasten en het personeel). Qua personeel zit ik in de middag gewoon krap: het geeft extra werkdruk. De scholieren netjes vragen of ze de rommel willen opruimen en zich willen gedragen helpt soms wel en soms niet, dus ik gooide het van de week over een andere boeg.

Ik ben naar een klein groepje scholieren toegegaan en heb gevraagd of ze een gratis ijsje wilden verdienen door mij en mijn medewerkers te helpen met het opruimen van het restaurant. Dit wilden ze maar al te graag en al snel kwamen meerdere scholieren naar me toe met de vraag of dit ook voor hun gold. Uiteindelijk had ik 5 vrijwilligers die binnen 10 minuten het restaurant helemaal opgeruimd hadden en tegelijkertijd ook de complimenten van de andere gasten kregen. Daarnaast heb ik gelijk gevraagd of ze interesse hadden in een baantje want "ik kon toch echt zien dat ze aanleg hadden voor werken bij ons!". Het was mooi om te zien hoe het de sfeer veranderde en dat ik hiermee een last (onrustige scholieren die rommel maken) tot een mooie win-win situatie kon omdenken.

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem met ons!

Nelleke Poorthuis
18-10-2016
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden