Boek ons

Alledaags omdenken: rapport

04-03-2014

Omdenken kan vaak groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht, levens veranderen…

Maar het meeste omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun ‘omdenksels’ uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden. Heb jij ook zo’n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel hem met ons!

Hieronder een mooi voorbeeld van alledaags omdenken van Erwin:

Onlangs kreeg mijn dochter van zeven haar rapport mee naar huis. Doordat haar inzet wel eens te wensen overlaat, hebben we al een paar gesprekken met de juf gehad. Mijn ex stuurde mij foto's van het rapport, met de tekst "Er staan zelfs onvoldoendes bij!!!" Hierop reageerde ik: "Ach, ik ben eigenlijk heel tevreden. De problemen met inzet zijn bekend. En op rekenen en teksten stellen heeft ze gewoon wat extra ondersteuning van ons nodig. Maar kijk eens hoe dit rapport inzicht geeft in haar persoonlijke voorkeuren en kwaliteiten. Ze scoort goed op Engels, ook met inzet, en ze kan lezen als de beste. Op de expressieve en creatieve vakken scoort ze prima en toont ze inzet en ook haar keynote-presentaties krijgen lof van de juf. Dat zijn kwaliteiten waar ze ver mee kan komen." De volgende morgen heb ik mijn dochter uitgebreid verteld hoe trots ik op haar ben.

24 reacties
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden
04-03-2014

Eigen omdenkverhaal? Denk mee! We zijn altijd op zoek naar mooie staaltjes omdenkerij.

Reageren onder dit verhaal kan helaas niet meer, maar we horen graag wat je wilt vertellen via contact@omdenken.nl.
M
Marjolein
14-01-2015
Heel mooi. Goed om te zien waarin iemand wel uitblinkt en daarop in te gaan. Dat maakt het leren alleen maar leuker. De realiteit van het huidige onderwijs is dat er enorm gefocust wordt op alle gebrekken. Gelukkig zijn er ook mensen die zien dat het anders kan. Super zo'n ouder.
A
Anoniem
13-05-2014
Heb je het ook met een groene ipv met een rode pen gedaan?
A
Anoniem
13-05-2014
Ik ben leerkracht en doe het ook zo. Positief denken
a
anoniem
12-03-2014
Drie jaar geleden hing ik mijn vette salaris aan de wilgen en koos ervoor om twee banen te combineren. Een flinke aderlating, maar ik had alles goed gecalculeerd. In de praktijk ging ik steeds meer werken bij de ene baan (waar ik ook nog eens een toeslag kreeg), maar bleef ik ook het andere werk doen, omdat ik dat zo leuk vond. Na drie jaar vond ik het tijd voor iets anders en zegde 'het leuke werk' op.
Mijn omgeving vroeg zich af hoe dat moest met mijn inkomen, ook omdat mijn toelage na dit jaar weg zou vallen. Zelf begon ik ook weer te rekeken en merkte dat ik er wat bedrukt onder werd. Maar toen realiseerde ik mij dat ik nu niet MINDER ging verdienen, maar drie jaar lang EXTRA had verdiend door meer te werken dan gepland. Ik besloot al het geld op te tellen en er vooral leuke dingen mee te doen. Dat had ik wel verdiend.
m
marina
05-03-2014
geweldig gedaan
B
Bettie
05-03-2014
Goed gedaan! Dit zou ook de instelling/ houding van de leerkrachten moeten zijn :-)
J
Joke
05-03-2014
1970. Een 4 voor een overhoring Duits. Ik moest deze laten ondertekenen omdat het de 2e onvoldoende was. Mijn vader vroeg mij wat het vorige cijfer dan was. Ik vertelde dat dat een 2 was geweest. Hij keek me aan glimlachte en zei: gefeliciteerd meiske dan ben je 100% vooruit gegaan.
(De leraar Duits begreep niets van zijn reactie. Na het vertellen van wat mijn vader had gezegd werd ik de klas uitgestuurd vanwege mijn brutaliteit!)
K
KAT
05-03-2014
Ellen, het is nooit te laat om trots op jezelf te zijn. Het leven is meer dan alleen een goed school rapport!
V
Victor Beumer
05-03-2014
Benut de talenten van het kind, voed ze met materie wat daarop aansluit, gebruik deze talenten en materie om ze inzicht te geven in hoe ze andere zakan kunnen oplossen en ze zullen bloeien. Kinderen ontwikkel je niet, zij ontwikkelen zichzelf. Van fouten kun je leren, maar ik noem het vergissingen waar je van kunt bepalen hoe het de volgende keer anders kan.
H
Henry den neijsel
05-03-2014
De complimenten voor deze vader. Ik heb het laatste rapport van mijn zoontje ook juist met " de omdenkbril" opgelezen .

p.s. De ex van Erwin was misschien niet zo een omdenker? Althans , zo was mijn situatie n.l.