zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alledaags omdenken: kabaal in de klas

19-01-2018

Omdenken kan groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht, levens veranderen. En soms is het niets meer dan onderzoeken wat het verlangen is achter het probleem. Wat wil je nou ècht?

In het klein

Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Mensen sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.

Alledaags Omdenken Onhandig Kleiner
Zelf vindt hij het helemaal geweldig!​
Ingrid

Lawaai

Ingrid wist in haar stageklas een klein maar vervelend probleem met één van de leerlingen om te denken:

Ik loop stage op het speciaal basisonderwijs en in mijn klas zit een jongen die regelmatig iets laat vallen. Als de kinderen in de andere groep Cito-toetsen maken, is dit nogal storend. Daarom heb ik iets bedacht om de andere groep niet te storen. We leggen zijn kleurpotloden gewoon van tevoren al op de grond! Zo kan hij ze niet laten vallen en maakt hij geen lawaai. Hij kan gewoon kleuren als de andere groep een Cito-toets heeft en stoort helemaal niemand. Zelf vindt hij het helemaal geweldig!

Wat wil je nou echt?

Een mooi voorbeeld van kijken naar wat je echt wilt, het verlangen achter het probleem. Deze jongen vragen om wat voorzichtiger te zijn, had waarschijnlijk alleen maar averechts gewerkt. Als je zenuwachtig en gespannen bent, laat je juist alles vallen. Maar Ingrid wilde helemaal niet dat de jongen zijn potloden niet meer op de grond liet vallen, maar dat hij geen lawaai meer maakt. Door de potloden gewoon alvast op de grond te leggen, verdween het probleem als sneeuw voor de zon.

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel het met ons! Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.

Nelleke Poorthuis
19-01-2018
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden

Als je verliest, verlies dan niet de les.