zakelijk

Omdenken bij jouw organisatie? Dat kan!

Boek ons

Alledaags omdenken: natuur schoonmaken

01-02-2020

Omdenken kan groots en meeslepend zijn: er worden complete bedrijven veranderd, er worden prachtige ideeën bedacht en levens veranderen. En soms is het niets meer je activiteit anders noemen, waardoor je er wél zin in hebt.

In het klein

Het meeste Omdenken gebeurt in het klein, in ons eigen leven, tussendoor. De kleine alledaagse problemen kunnen soms heel gemakkelijk worden omgedacht door nét even anders naar het probleem te kijken, of door nét even anders in de situatie te gaan staan. Omdenkers sturen ons vaak hun omdenksels uit het leven van alledag, die weliswaar klein lijken, maar een grote impact hebben gehad op problemen waar ze voorheen mee worstelden.

Evgeny Karchevsky via Unsplash

Evgeny Karchevsky via Unsplash

"Ik ruim niet andermans rommel op. Ik maak de natuur schoon!"

Zo stuurde Linda ons het volgende:

Hoi Allemaal, Misschien vinden jullie onderstaande ook wel leuk.

Bij ons in Bergeijk en omstreken kun je als vrijwilliger aan de slag als ZAPper. Zwerf Afval Prikker.(De gemeente zorgt voor handschoenen, vuilniszakken, een veiligheidshesje en een grijpstok. En eens per jaar wordt aan alle vrijwilligers een leuke dag aangeboden met een leuke excursie.) Zo kun je vrijwillig een of meerdere straten of wandelpaden schoon houden. Aangezien ik veel wandel, is dat een kleine moeite. En ik wandel voortaan door een schoon gebied.

Wat me opviel is dat veel mensen zeggen. " Ik zou dat niet doen andermans rommel opruimen. Iedereen moet zijn eigen rommel opruimen. Schandalig dat het gewoon op de grond wordt gegooid." Dat bezorgde me een beetje een geïrriteerd gevoel....

Nu zeg ik voortaan: "Ik ruim niet andermans rommel op. Ik maak de natuur schoon!"

De reacties daarna zijn allemaal positief en met respect. En ik ga tevreden en met plezier verder met afval prikken.

Groetjes uit Bergeijk
Linda Heinsdijk

Meer lezen of eigen voorbeelden

Heb jij ook zo'n mooi voorbeeld van alledaags omdenken? Deel het met ons! Meer verhalen in de rubriek Alledaags Omdenken vind je hier.

Foto: Unsplash

Sabine Sterk
01-02-2020
Omdenken bij jouw organisatie?
Dat kan!
Bekijk de mogelijkheden